Umro odvjetnik Mario Kos

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Zagrebu je 24. prosinca preminuo Mario Kos, dugogodišnji odvjetnik, bivši predsjednik Hrvatske odvjetničke komore i sudac Ustavnog suda Republike Hrvatske, čovjek koji je čitav svoj život posvetio odvjetništvu i pravu te tijekom svog profesionalnog života obnašao sve visoke dužnosti u tijelima Komore.

Mario Kos rođen je 5. prosinca 1936. u Zagrebu, gdje je 1962. diplomirao na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Od 1968. bio je upisan u Imenik odvjetnika, a odvjetničku je djelatnost obavljao neprekidno do 2001. kada je izabran za suca Ustavnog suda. Tu je dužnost obnašao do 2009.

Za vrijeme mandata Marija Kosa kao predsjednika Komore, izboreno je ustavno jamstvo samostalnosti i neovisnosti odvjetništva, donesen je novi Zakon o odvjetništvu, izgrađen je i otvoren Hrvatski odvjetnički dom u Zagrebu, a Komora je primljena u kolektivno članstvo Međunarodne unije odvjetnika, izvijestila je Komora.

Za osobite zasluge na unaprjeđenju i afirmaciji odvjetništva Mario Kos dobio je brojna priznanja, među kojima valja istaknuti najviše priznanje Hrvatske odvjetničke komore Plaketu dr. Ivo Politeo s poveljom, Red Stjepana Radića kojim ga je odlikovao tadašnji hrvatski predsjednik Stjepan Mesić te Veliku medalju časti za zasluge Republike Austrije odlukom tadašnjeg austrijskog predsjednika dr. Thomasa Klestila.

Kolege i prijatelji oprostit će se od Maria Kosa na komemoraciji u ponedjeljak, 30. prosinca 2013., u 10.30 sati u prostorijama Hrvatske odvjetničke komore, a ispraćaj je istog dana u 12.50 sati na Krematoriju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter