Umro novinar Milorad Bibic Mosor

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dugogodišnji novinar Slobodne Dalmacije, scenarist i pisac te košarkaški sudac Milorad Bibic Mosor umro je u petak nakon duge i teške bolesti u zagrebackoj bolnici Rebro.

Rodio se 25. srpnja 1952. u Splitu. Kao novinar radio je u splitskome tjedniku Nedjeljna Dalmacija, a nakon toga u Slobodnoj Dalmaciji. U obje redakcije bio je i urednik sportske rubrike. Njegova specijalnost uvijek je bio sport, a uža specijalnost košarka, o kojoj je godinama pisao u raznim tjednicima i revijama.

Kao sportski novinar pratio je mnoga velika svjetska natjecanja, olimpijske igre, svjetska i europska prvenstva, a intervjuirao je i mnoge poznate osobe iz sportskog svijeta.

Napisao je i scenarij za filmove o dvojici velikana splitskog, dalmatinskog i hrvatskog nogometa Frani Matošicu i Vladimiru Beari.

Napisao je knjigu "Moj galebe" o košarkašu Dini Radi, knjigu "Split je prva liga" o prvoligaškim godinama radnickoga nogometnog kluba Split.

Zajedno sa zagrebackim novinarom Zoranom Kovacevicem napisao je biografiju poznatoga košarkaškog trenera Mirka Novosela "Zlatna košarka Mirka Novosela" te monografiju "Od starog placa do vrha Europe" i knjigu "Zakon pjace" o odrastanju u Splitu 60-ih godina prošlog stoljeca.

Sportskim novinarom godine proglašen je 1997., a 2003. i 2005. Hrvatski zbor sportskih novinara dodijelio mu je godišnju nagradu za sportsku publicistiku za knjige "Split je prva liga" i "Zlatna košarka Mirka Novosela".

Bio je urednik na negdašnjoj televiziji Marjan, a posljednjih je godina suradivao na još jednoj lokalnoj televiziji, gdje je vodio svoju emisiju "Mosorijada".

Pisao je humoristicne priloge za Pomet u Slobodnoj Dalmaciji i suradivao u humoristickim casopisima Berekin i Žulj. Osim sporta i humora, u Slobodnoj Dalmaciji piše tekstove za mnoge rubrike, a poznat je i po komentarima društvenih dogadaja u HRT-ovoj emisiji "Nedjeljom u 2".

Prošlog ljeta objavio je knjigu "Zadnja pošta Riva".


Podijeli: Facebook Twiter