Umro nogometaš Hajduka Zlatko Papec

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon kratke i teške bolesti u Splitu je 3. veljače u 79. godini umro bivši igrač Hajduka i nositelj srebrne olimpijske medalje iz Melbourna 1956. godine Zlatko Papec.

Papec je rođen 17. siječnja 1934. godine u Zagrebu gdje je 1949. u Lokomotivi započeo nogometnu karijeru, a za taj klub je nastupao do 1956. godine. Tada prelazi u splitski Hajduk za kojeg igra do 1964. i u tom je razdoblju za "bijele" u 366 utakmica postigao 167 zgoditaka.

Nakon Hajduka Papec odlazi u njemački Freiburg za kojeg je igrao do 1968. godine, a 1969. godine igra i za Rijeku, da bi igračku karijeru završio u sinjskom Junaku.

Za A reprezentaciju Jugoslavije je od 1953. do 1956. godine odigrao šest službenih utakmica i postigao četiri zgoditka. Dres s državnim grbom nosio je dva puta kao nogometaš zagrebačke Lokomotive i četiri puta kao nogometaš Hajduka. Za A reprezentaciju debitirao je u prijateljskoj utakmici protiv Belgije u Bruxellesu 14. svibnja 1953. godine (3:1), a posljednji je put dres s državnim grbom nosio u Jakarti u prijateljskoj utakmici protiv Indonezije 23. prosinca 1956. (5:1).

Sudionik je Svjetskog prvenstva 1954. godine u Švicarskoj i Olimpijskih igara 1956. u Melbourneu, gdje je osvojio srebrnu olimpijsku medalju. U finalu olimpijskog turnira Jugoslavija je poražena s 1:0 od reprezentacije SSSR-a.

Nakon igračke karijere završio je višu trenersku školu, posvetio se radu s mlađim uzrastima odgojivši generacije mladih nogometaša od kojih su mnogi ostvarili i reprezentativne karijere. Punih 10 godina obavljao je dužnost instruktora Nogometnog saveza općine Split, a početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća trenirao je i seniorske momčadi Maribora i Splita. Trenirao je i Croatiju iz Zmijavaca i Mračaj iz Runovića. Za svoj rad u sportu dobio je veliki broj priznanja, a 1994. godine Hrvatski nogometni savez nagradio ga je Trofejem pomlatka. Nositelj je i zlatne Hajdukove kapetanske trake. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter