Umro Neil Armstrong, prvi čovjek na Mjesecu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američki astronaut Neil Armstrong, čovjek koji je učinio "mali korak za čovjeka, ali veliki za čovječanstvo" kada je 20. srpnja 1969. godine, kao prvi čovjek ikada, kročio na Mjesec, umro je u subotu u dobi od 82 godine zbog komplikacija nastalih nakon operacije srca.

Armstrongu je početkom mjeseca ugrađena srčana premosnica, samo dva dana nakon njegova 82. rođendana 5. kolovoza, a umro je od komplikacija nakon te operacije, objavila je obitelj.

Kao zapovjednik misije Apollo 11, Armstrong je postao prvi čovjek koji je kročio na Mjesec 20. srpnja 1969., ušavši u povijest rečenicom "Ovo je mali korak za čovjeka, ali velik za čovječanstvo."

Proveo je skoro tri sata hodajući po Mjesecu zajedno s kolegom astronautom Edwinom Buzzom Aldrinom. To je bio njegov posljednji let u svemir.

Neil Armstrong rođen je 5. kolovoza 1930. u Wapakonetu, u Ohiju. Karijeru u NASA-i počeo je 1955., a nakon leta na Mjesec neko je vrijeme radio kao stručnjak za aeronautiku u uredu NASA-e za napredna istraživanja i tehnologiju i ubrzo napustio agenciju postavši profesor strojarstva na Sveučilištu u Cincinnatiju, gdje je živio sa suprugom Carol.

Po njemu je nazvan krater na Mjesecu, koji se nalazi 48 kilometara od mjesta slijetanja modula Eagle. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter