Umro nacisticki cuvar John Demjanjuk

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

John Demjanjuk, bivši cuvar nacistickog koncentracijskog logora Sobibora, osuden 2011. na pet godina zatvora, umro je u 91. godini, priopcila je u subotu njemacka policija.

Demjanjuk je osuden na sudu u Muenchenu koji je utvrdio da je doista bio cuvar logora Sobibora u Poljskoj u kojemu je ubijeno gotovo 28 tisuca ljudi. Umro je u umirovljenickom domu u okolici Rosenheima, u Bavarskoj, gdje je cekao ishod žalbe na presudu.

Sudski postupak protiv Demjanjuka bio je medu posljednjima za nacisticke zlocine, zajedno s procesom Madaru Sandoru Kepiru, koji je umro prije šest mjeseci.

Nakon osamnaestomjesecnog sudenja, sud u Muenchenu je u svibnju 2011. presudio da je taj apatrid ukrajinskog podrijetla tijekom šest mjeseci 1943. nesumnjivo radio kao cuvar u Sobiboru gdje je ubijeno 27.900 Židova, vecinom nizozemskih.

Sud ga je ipak pustio na slobodu jer zbog svoje dobi i cinjenice da nije bio državljanin nijedne zemlje, zbog cega nije mogao izaci iz Njemacke, nije bio opasan i nije postojala nikakva opasnost da pobjegne pravosudu.

Godine 2009. Demjanjuk je protjeran iz Sjedinjenih Država gdje je živio od 50-ih godina prošlog stoljeca.


Podijeli: Facebook Twiter