Umro multimedijalni umjetnik Ivan Ladislav Galeta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ivan Ladislav Galeta, istaknuti multimedijalni umjetnik i filmski redatelj proslavljen i izvan granica Hrvatske, umro je danas u Zagrebu nakon kratke i teške bolesti u 67. godini.

Vijest o smrti toga važnog srednjoeuropskog medijskog umjetnika potvrđena je na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti (ALU), gdje je Galeta bio dugogodišnji profesor i gdje je, njemu u spomen, već stavljena crna zastava.

Prerano smo izgubili umjetnika u punoj snazi, fenomenalnog edukatora i ljubitelja umjetnosti koji je znao prenijeti umjetnost na nove generacije, rekao je Tihomir Milovac iz Muzeja suvremene umjetnosti (MSU), kustos njegove retrospektive iz 2011., a koja je do kraja veljače ove godine postavljena i u mađarskom gradu Paksu.

Galeta je imao nešto što ga je odvajalo od bilo kakvih trendova i umjetničkih krugova, a njegovi filmovi, multimedijalni radovi i fotografije ostat će enigma koju ćemo pokušavati riješiti što bez njega neće biti lako, istaknuo je.

Ivan Ladislav Galeta rođen je 1947. u Vinkovcima, a studij iz pedagogijskih znanosti završio je na Filozofskome fakultetu u Zagrebu. Od 1977. do 1990. je vodio Multimedijski centar SC-a, stvorivši od njega najjačega prikazivača alternativnih filmskih i video programa u Hrvatskoj. Od 1993. predavao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na smjeru multimedije.

Galeta je bio osnivač i urednik programa "artKINO" Filmoteke 16 i poznat je po aktivnoj borbi za prostore u kojima bi se kinotečni i umjetnički filmski program prikazivao nasuprot komercijalnom. Djelovao je na više područja audiovizualnih umjetnosti, a najpoznatiji je po eksperimentalnim filmovima te instalacijama, fotoinstalacijama i zvukovnim projektima.

Dobitnik je više nacionalnih i međunarodnih priznanja, a djela su mu otkupljena u više svjetskih galerija i muzeja. Glavna tema njegovih djela je začudna percepcija i na njoj temeljena transcendentna duhovnost.

U likovni svijet Galeta se uključuje tijekom 60-ih godina u sklopu takozvane nove umjetničke prakse, a filmom i videom autorski se bavi od 1968. istražujući filmski prostor i vrijeme projekcije.

Galetin je rad na istraživanjima jezika medija fotografije, filma, televizije i videa te u novije vrijeme i mogućnosti interneta, priznat u europskim i izvaneuropskim krugovima medijske umjetnosti. Filmovi su mu prikazivani na prestižnim filmskim i umjetničkim manifestacijama i festivalima eksperimentalnog filma.

Na retrospektivi MSU-a prikazani su njegovi radovi od 1968. godine do danas, počevši od prvog filmskog uratka "Metanoia" preko svojevrsne rekonstrukcije izložbe "Kretanje", njegove prve izložbe održane u Galeriji SC-a 1974. do niza scenarija koje je razvio u samodostatnu umjetničku formu te nezaobilaznih eksperimentalnih remek-djela, "Dva vremena u jednom prostoru", 1976.-1984., "PiRaMidas 1972.-1984." (1984.), "Sfaira 1985.-1895." (1984.), "Water Pulu 1869.-1896." (1987./88.) i "WAL(L)ZEN" (1989.) i "END ART".

Informacije o njegovom posljednjem ispraćaju bit će objavljene naknadno. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter