Umro meteorolog Ante Stanić


Smrću dugogodišnjeg motritelja i voditelja Klimatološke stanice Ante Stanića Pula je ostala bez jednog od najstarijih meteorologa u Hrvatskoj.

S meteorologijom i meteorološkim motrenjem upoznao se pred punih 60 godina kao vojnik u bivšoj državi. Već tada se u njemu razvila ljubav prema tom poslu, kojem se nakon umirovljenja u potpunosti posvetio. Važno je spomenuti da je posljednjih gotovo pedeset godina sam vodio Klimatološku stanicu smještenu u objektu stare zvjezdarnice na Monte Zaru.

S obzirom na to da je budućnost nastavka rada ove Klimatološke stanice vrlo neizvjesna, Pula će ostati bez vrlo vrijednih podataka koje je Stanić svakodnevno bilježio i koji su se koristili u meteorološkim izvješćima.

Neće tako više biti podataka o temperaturi zraka, količinama oborina, vjetru, temperaturi mora i mnoštva drugih podataka koji su se svakodnevno mjerili i bilježili u tri dnevna termina.

Valja reći da je Pula jedini veći grad u Hrvatskoj koji nema svoju glavnu meteorološku stanicu s profesionalnim osobljem. Nažalost, sada više nema niti Klimatološku stanicu.

Svi ljubitelji meteorologije i meteoroloških izvješća s tugom su primili vijest o smrti vrijednog zaljubljenika u meteorologiju za kojim je ostala ogromna arhiva svih mogućih podataka o vremenu u Puli u posljednjih pedesetak godina.

Sve je to ostvario potpuno sam kao honorarni djelatnik Državnog hidrometeorološkog zavoda iz Zagreba. (M. GRABAR)


Podijeli: Facebook Twiter