Umro Martin Špegelj - drugi ministar obrane u RH

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

General-pukovnik Martin Špegelj, drugi ministar obrane u Republici Hrvatskoj, umro je sinoć u Zagrebu u 87. godini, potvrdilo je danas Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH).

Martin Špegelj rođen je 11. studenoga 1927. u Starom Gradcu kod Pitomače. U vrijeme Drugoga svjetskog rata bio je partizan, a nakon njega završio je visoke građanske i vojne škole, uključivši i vojnu školu. Bio je na na visokim komandnim dužnostima u bivšoj JNA. Od 1982. do 1985. godine bio je zapovjednik teritorijalne obrane SR Hrvatske, zadnja dužnost koju je obnašao u bivšoj JNA bila je komandant Armije i komandant Pete vojne oblasti, a umirovljen je u činu general-pukovnika.

Nakon demokratskih promjena 1990. godine bio je drugi po redu ministar obrane u hrvatskoj vladi i na tu dužnost stupio je 24. kolovoza 1990. godine. Budući da je bivša JNA nezakonito oduzela oružje iz skladišta hrvatske Teritorijalne obrane, Špegelj je počeo kupovati oružje na 'crnom tržištu'.

U siječnju 1991. godine Televizija Beograd emitirala je snimku Špegeljevih razgovora s prikrivenim agentima KOS-a (Kontraobavještajne službe bivše JNA), s kompromitirajućim materijalom za Špegelja osobno i novu hrvatsku vlast. Špegelj je tada film proglasio krivotvorinom, ali je to kasnije opovrgnuo.

Za zapovjednika Zbora narodne garde (ZNG) imenovan je u lipnju 1991. godine. Na dužnosti ministra obrane bio je do 2. srpnja 1991. kada je dao ostavku jer predsjednik Franjo Tuđman nije prihvatio njegov plan ulaska Hrvatske u rat u vrijeme napada JNA na Sloveniju krajem lipnja te godine.

S mjesta zapovjednika ZNG-a otišao je 7. kolovoza 1991. godine, ali je ostao na funkciji člana Kriznog štaba RH i aktivno sudjeluje u presudnoj "Bitki za vojarne" važnoj zbog oružja kojega je Hrvatska vojska (HV) tada osvojila, a koje je bilo nužno za početak daljnje obrane. Glavni inspektor obrane RH postao je 22. rujna 1991. godine i tu je dužnost obnašao do kraja 1992. godine i tijekom najžešćih borbi krajem 1991. godine, odnosno bitke za Vukovar i u vrijeme osnivanja operativnih zona u Zagrebu, Bjelovaru, Karlovcu Rijeci, Splitu i Osijeku u listopadu 1991. godine te u razdoblju ustrojstva HV-a koja je krajem 1991. godine već imala 63 brigade.

Početkom 1993. godine Špegelj odlazi u mirovinu, a nakon Domovinskoga rata bio je kritičan prema politici prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Predsjednik Josipović izrazio sućut obitelji Špegelj
Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović uputio je sućut obitelji umirovljenog generala Martina Špegelja, koji je noćas umro u Zagrebu u 87. godini.

„Napustio nas je veliki čovjek, domoljub i antifašist, koji je cijeli svoj život posvetio borbi za slobodu i prava hrvatskog naroda i svih građana Republike Hrvatske. Otišao je čovjek koji je dao golemi doprinos stvaranju i razvoju našeg sigurnosnog i obrambenog sustava.

Ostaju sjećanja i djela iz kojih će sadašnje i buduće generacije učiti o našoj prošlosti i borbi za slobodu“, stoji u sućuti predsjednika Josipovića. (Hina)

Vesna Pusić: Znao je u najtežim situacijama izabrati pravu stranu

U povodu smrti generala Martina Špegelja, drugog ministra obrane RH i jednog od osnivača Hrvatske narodne stranke, predsjednica HNS-a i prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić istaknula je kako je Špegelj bio među rijetkima koji su u najtežim situacijama znali izabrati pravu stranu i preuzeti odgovornost.

„Martin Špegelj bio je jedan od onih rijetkih ljudi koji u najtežim situacijama znaju izabrati pravu stranu, preuzeti odgovornost i povesti obranu svoje zemlje. Svima nam je uzor. Nedostajat će svojoj obitelji, nedostajat će svojim prijateljima i nedostajat će Hrvatskoj“, poručila je predsjednica HNS-a, prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

HNS u priopćenju izražava duboku žalost u povodu smrti umirovljenog generala Martina Špegelja, ističući da je Špegelj bio jedan od osnivača HNS-a i dugogodišnji član Predsjedništva stranke.

U priopćenju HNS podsjeća na životni put i karijeru Martina Špegelja, od odlaska u partizane 1942. godine, vojne karijere u JNA i na čelu hrvatske Teritorijalne obrane, preko dužnosti ministra u vladi Republike Hrvarske, zapovjednika Zbora narodne garde do dužnosti Glavnog inspektora Hrvatske vojske.

Godine 2001. objavio je knjigu memoara „Sjećanja vojnika“ u kojoj je dao svoje viđenje događaja s početka Domovinskog rata. U povodu 20. obljetnice osnutka Oružanih snaga, predsjednik Ivo Josipović u svibnju 2011. godine odlikovao ga je Veleredom kraljice Jelene s lentom i Danicom, podsjećaju iz HNS-a.

Martin Špegelj bio je jedan od osnivača HNS-a, početkom 2000-ih bio je potpredsjednik stranke, član Savjeta HNS-a, a član Predsjedništva stranke bio je sve dok se nije razbolio, navodi se među ostalim u priopćenju HNS-a.

Radoš i Bebić: dobro smo surađivali s generalom Špegeljom

Bivši ministri obrane Luka Bebić i Jozo Radoš izjavili su danas na vijest o smrti generala Martina Špegelja, koji je bio drugi ministar obrane u Republici Hrvatskoj, da su s generalom Špegeljom dobro surađivali, a posebice su istaknuli doprinos koji je Špegelj kao kompetentna i stručna osoba dao na početku Domovinskoga rata.

Luka Bebić (HDZ), koji je kratko obnašao dužnost ministra obrane od 31. srpnja do 18. rujna 1991. godine, izjavio je za Hinu da je, koliko je to bilo moguće, jako dobro surađivao s generalom Špegeljom koga je smatrao izrazito stabilnom i kompetentnom osobom.

Osobito je naglasio ulogu koju je general Špegelj imao na početku Domovinskoga rata kada je, istaknuo je Bebić, Špegelj puno pomogao u shvaćanju rata i načina ratovanja, a posebice kako naoružati Hrvatsku vojsku (HV). Pri tome, dodao je Bebić, treba podsjetiti da je situacija s oružjem bila vrlo teška jer je bivša JNA razoružala hrvatsku teritorijalnu obranu.

Bebić je istaknuo da je s generalom Špegeljom dobro surađivao i u vrijeme kada je Špegelj bio ministar obrane kao i kada je od njega preuzeo zapovjedništvo nad Zborom narodne garde (ZNG).

Jozo Radoš (HNS), koji je kao član HSLS-a dužnost ministra obrane obnašao u razdoblju od 28. siječnja 2000. do 5. srpnja 2002. godine, rekao je da je imao prilike surađivati s generalom Špegeljom i u vrijeme kada je Špegelj bio ministar, kao i unutar HNS-a.

I Radoš je istaknuo velike zasluge generala Špegelja na početku Domovinskoga rata kada je do izražaja došlo veliko vojno znanje i stručnost koje je Špegelj stekao kao visoki zapovjednik bivše JNA, koje je zatim, dodao je, Špegelj iskazao i kao vojnik.

Govoreći o Špegeljovoj osobnosti, Radoš je rekao da je general Špegelj bio karakterna i otvorena osobita koju je resila kultura dijaloga i čvrstina zastupanja svojih stajališta, što je, istaknuo je, osobito dolazilo do izražaja u konfliktnim situacijama u kojima je Špegelj morao braniti ta stajališta.

Izjavu aktualnoga ministra obrane Ante Kotromanovića (SDP) Hina nije uspjela dobiti jer je ministar Kotromanović otputovao s predsjednikom Republike Ivom Josipovićem u posjet Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter