Umro Mario Bogliuni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dugogodišnji clan Hrvatskog društva skladatelja (HDS) Mario Bogliuni umro je u ponedjeljak u Zagrebu nakon duge i teške bolesti, izvijestili su u utorak iz HDS-a.

Roden je u Svetvincentu 1935. Glazbu je ucio u Zagrebu na teorijskom odjelu glazbene škole "Vatroslava Lisinskog", a potom na muzickim akademijama u Ljubljani i Zagrebu. Kao glazbeni urednik Radio Zagreba radio je od 1957., no istodobno je bio djelatan glazbenik.

Vodio je vokalni kvartet Prima, a onda i instrumentalni ansambl za pratnju pjevaca. Nastupao je i kao pijanist, no posebno je bio cijenjen kao pratilac pjevaca i klavijaturist u zabavnim ansamblima, a dugo godina djelovao je i kao zborovoda. Potkraj pedesetih nastaju njegove lake orkestralne skladbe "Crveno i žuto" te "Samba" za dvije flaute i orkestar, no nakon toga sklada zabavne melodije.

Dobitnik je 33 nagrade na festivalima u zemlji i inozemstvu. Napisao je i opsežnu scensku glazbu za kazališne i televizijske produkcije. Najdulje je radio na Hrvatskoj radioteleviziji (tadašnji TV Zagreb), na kojoj je nekoliko desetljeca bio glazbeni urednik. Buduci da je bio školovan glazbenik, koji je jako dobro poznavao suvremenu zabavnoglazbenu scenu, postao je nezaobilazan urednik zabavnoglazbenog programa HTV-a u njegovim najboljim danima.

Posljednji ispracaj Marija Bogliunija je u petak, 25. ožujka, u 10 sati, u zagrebackom krematoriju.


Podijeli: Facebook Twiter