Umro Levon Helm iz The Banda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Levon Helm, pjevac i bubnjar grupe The Band, umro je u cetvrtak u New Yorku u 71. godini nakon dugogodišnje borbe s rakom, izvijestili su svjetski mediji. Trostruki dobitnik Grammyja bolovao je od raka grla od 1998.

Osim što je bio izvrstan pjevac kristalno-cistog tenorskog glasa, Helm je svirao bubnjeve, mandolinu i druge žicane instrumente u The Bandu, jednom od najvažnijih i najutjecajnijih rock grupa koje su nikle 1960-ih.

Primljen u Rock and Roll kucu slavnih 1994., The Band je svirao korijenski rock utemeljen na countryju, bluesu i rhythm i bluesu, te je zvucao tipicno americki, iako su svi clanovi, osim Helma, bili iz Kanade.

Helm je vec kao tinejdžer postao bubnjar u grupi rockabilly pjevaca Ronnieja Hawkinsa. Hawkins je grupu preselio u Kanadu, gdje su im se pridružili gitarist Robbie Robertson, basist Rick Danko i klavijaturisti Richard Manuel i Garth Hudson te poceli nastupati pod imenom The Hawks.

Hawkins uskoro odlazi, a 1965. Bob Dylan ih regrutira kao prateci sastav na svojoj prvoj americkoj "elektricnoj" turneji od rujna 1965. do svibnja 1966. koja je oznacila Dylanov prijelaz iz akusticnog folka u bucni rock 'n' roll što je razbjesnilo i ogorcilo njegove folk obožavatelje.

Helm je bio potišten zbog neprijateljskog prijema folk cistunaca te se vratio u Arkansas. Nakon dvije godine ponovno se pridružuje kolegama iz grupe, koja se jednostavno nazvala The Band. Njihova prva dva albuma "Music From Big Pink" i "The Band" smatraju se remek-djelima, sjajnim primjerima glazbe ponikle u staromodnoj ruralnoj amerikani.

Najveci uspjeh postigli su pocetkom i sredinom 1970-ih, a pjesme "Up on Cripple Creek," "The Weight" i saga o gradanskom ratu "The Night They Drove Old Dixie Down" postaju hitovi koji se vrte na radiopostajama.

Helm ostaje u grupi sve do 1976. kada The Band radi oproštajni koncert s mnoštvom uglednih gostiju, koji je Martin Scorsese dokumentirao u filmu "The Last Waltz", po ocjeni kriticara, jednom od najboljih rock dokumentaraca.

Grupa The Band ponovno se okupila 1983. i sporadicno izdavala albume, a Helm je istovremeno ostvario i zapaženu solo karijeru te se uspješno okušao i kao glumac. Casopis Rolling Stone uvrstio ga je na listu 100 najvecih pjevaca svih vremena. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter