Umro Les Paul, legendarni graditelj gitara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izumitelj elektricne gitare kakvu danas znamo, Les Paul, umro je u cetvrtak u 94. godini nakon komplikacija nastalih zbog upale pluca, prenosi agencija AP. Prema priopcenju Gibson Guitar, Les Paul je umro u bolnici White Plains okružen clanovima obitelji i prijateljima.

Legendarna gitara Gibson Les Paul zaštitni je znak brojnih rock'n'roll velikana, a osim što je izgradio ovu zaista kultnu gitaru, Les Paul je pridonio usponu rock'n'rolla izumivši višekanalno snimanje koje je omogucilo glazbenicima da snimaju razlicite instrumentalne vokalne i instrumentalne dionice te ih naknadno "namontiraju" na snimku.


"Chasing Sound", dokumentarac o Lesu Paulu

Inace, elektricna gitara pocela se koristiti krajem 40-ih godina, a sredinom pedesetih taj instrument je postao zaštitni znak rocka.

- Odjednom su ljudi prepoznali da je ta snaga elektricne gitare vrlo važan segment glazbe. Takoder, elektricna gitara davala je mogucnost korištenja dinamike, što je znatno širilo mogucnosti za izražavanje vlastite interpretacije glazbe u odnosu na akusticni instrument. Sve je to tada bilo zaista nevjerojatno. Danas nikom ne pada na pamet da pjeva na pozornici bez mikrofona i razglasa, rekao je jednom Les Paul.

Prvi pokušaj "ozvucavanja" gitare Les Paul napravio je 1941., a taj instrument, cetvrtasti komad drva sa žicama nazvao je "The Log". Tada je rekao: "Otišao sam u nocni klub i svirao taj instrument. Naravno, svi su me odmah etiketirali kao ludaka", rekao je Les Paul. Kasnije je oblikovao to drvo u tradicionalni oblik gitare kakav danas znamo. Godine 1952., tvrtka Gibson Guitars pocela je s proizvodnjom Les Paul gitara, a ostalo je - povijest.


Podijeli: Facebook Twiter