Umro legendarni brazilski vratar Gilmar

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši vratar brazilske nogometne reprezentacije Gilmar, član momčadi koja je osvajala naslove svjetskog prvaka 1958. i 1962. godine, umro je u Sao Paulu u dobi od 83 godine od posljedica srčanog udara.

Zadnjih nekoliko godina Gilmar je bio lošega zdravlja nakon što je pretrpio moždani udar.

Tijekom igračke karijere 10 je godina, od 1951. do 1961., branio za Corinthians, s kojim je osvojio tri naslova prvaka države Paulista, a poznat je i po tome što je legendarni Pele upravo njemu zabio svoj prvi profesionalni pogodak.

Kasnije su Gilmar i Pele postali suigrači u reprezentaciji, a zatim i u klubu, kada je Gilmar 1961. prešao iz Corinthiansa u Santos, u kojem je proveo sedam godina. To je bilo zlatno razdoblje kluba, jer je osvojio dva naslova pobjednika Cope Libertadores, dva Interkontinentalna kupa i pet naslova prvaka Pauliste.

Za reprezentaciju Brazila Gilmar je branio 104 puta, a od toga je samo 16 puta izgubio.

Po brazilskom novinaru Juci Kfouriju, Gilmar je najbolji brazilski vratar svih vremena. "Niti jedan brazilski vratar nije bio poput Gilmara dos Santosa Nevesa i nikada nijedan neće biti", smatra Kfouri.

"Osim što je bio sjajan golman, Gilmar je bio primjer i kao osoba. Brazilska reprezentacija odat će mu počast u idućoj prijateljskoj utakmici, protiv Australije 7. rujna", kazao je predsjednik Brazilske nogometne konfederacije Jose Maria Marin.

Gilmar je preminuo samo mjesec dana nakon još jedne legende Djalme Santosa, zapovjednika brazilske obrane iz momčadi koja je osvajala naslove prvaka 1958. i 1962., koji je umro u dobi od 84 godine, a u subotu je u dobi od 82 godine preminuo još jedan branič iz te generacije, Nilton Santos, koji je bio član momčadi 1958. u Švedskoj. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter