Umro Lawrence Eagleburger

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši americki državni tajnik i veleposlanik u Jugoslaviji Lawrence Eagleburger umro je u subotu u 80. godini, javljaju agencije. "Naša je zemlja izgubila uglednog diplomata i javnog službenika", priopcio je americki predsjednik Barack Obama. "Eagleburger je posvetio život sigurnosti naše nacije i jacanju naših veza sa saveznicima i partnerima", dodao je Obama.

Roden u Wisconsinu 1930. godine, Eagleburger je u americkoj diplomaciji radio gotovo cetiri desetljeca. Od obnašanja niže dužnosti u veleposlanstvu u Tegucigalpi krajem 1950-ih godina do imenovanja za americkog državnog tajnika 1992. godine, u administraciji predsjednika Georgea Busha starijeg.

Americki veleposlanik od Jugoslaviji bio je od 1977. do 1980. godine. Predsjednik Bush imenovao ga je 1989. državnim podtajnikom i posebnim savjetnikom za pitanja dezintegracije Jugoslavije. Njegova uloga u tom razdoblju prijeporna je zbog zalaganja za opstanak te države, a zbog dobrih veza sa srbijanskim politicarima stekao je reputaciju zagovornika srpskih ciljeva.

Dužnost državnog tajnika obnašao je od ostavke Jamesa Bakera u kolovozu 1992. do kraja Busheva mandata u sijecnju 1993. godine.

Umro je u svom domu u Charlottesvillu u americkoj državi Virginiji nakon krace bolesti. Posljednji politicki angažman bio mu je u predsjednickoj kampanji republikanskog kandidata Johna McCaina 2008. godine, kada je punio naslovnice americkih medija nazivajuci protukandidata Baracka Obamu "šarlatanom" i dovodeci u pitanje njegovu sposobnost da vodi zemlju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter