Umro književnik Miguel Delibes

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Miguel Delibes, jedno od najvecih imena španjolske poslijeratne književnosti, umro je jucer u svome domu u dobi od 89 godina nakon dugogodišnje borbe s teškom bolešcu. Delibes je jedna od najistaknutijih književnih licnosti poslije Španjolskog gradanskog rata (1936.-1939.) i dobitnik brojnih nagrada i priznanja, a njegova djela, prevedena na tridesetak jezika, bila su adaptirana za kazalište.

Desetak mu je djela bilo adaptirano za film, od kojih su neki bili i nagradivani, primjerice "Los Santos inocentes" (Nevini sveci) iz 1984. na filmskom festivalu u Cannesu. Autor djela "Heretik", primio je 1993. u svojoj domovini najugledniju književnu nagradu Cervantes, a za prvi roman "La sombra del ciprés es alargada" (Sjena cempresa duga je), primio je i najstariju španjolsku književnu nagradu "Nadal".

Njegovo opsežno književno djelo održava promjene u Španjolskoj poslije rata. Brojne kulturne ustanove i španjolski intelektualci predlagali su ga za kandidata za Nobelovu nagradu.

Delibes je, izmedu ostalog, primio i novinarsku nagradu "Luka Brajnovic" (1997. godine), koju dodjeljuje španjolsko sveucilište Navarra u pocast profesoru Brajnovicu, hrvatskom iseljeniku i pjesniku, osnivacu katedre novinarstva na tome sveucilištu. Nagrada Brajnovic dodijeljena je posthumno i ubijenom vukovarskome novinaru Siniši Glavaševicu.


Podijeli: Facebook Twiter