Umro Jorge Semprun

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pisac i bivši španjolski ministar kulture Jorge Semprun umro je u utorak navecer u Parizu, objavio je njegov unuk Thomas Landman.

Semprun, koji je nakon španjolskog gradanskog rata (1936.-1939.) s obitelji doselio u Francusku i ondje zatražio egzil, umro je u 87. godini u svojem pariškom domu, rekao je Landman.

Semprun je roden u Madridu. Bio je gorljivi antifrankisticki komunisticki aktivist. Kao pripadnik pokreta otpora, 1943. godine je uhicen i deportiran u zloglasni koncentracijski logor u Buchenwaldu. Po povratku u Pariz 1945., rukovodi tajnim aktivnostima opozicije Francovu režimu u ime Centralnog komiteta Komunisticke partije Španjolske.

Godine 1964. iskljucuju ga iz partije, nakon cega se Semprun posvetio pisanju. Pisao je na francuskom i španjolskom jeziku. Za svoja djela dobio je više književnih nagrada. Medu ostalima je objavio i knjigu "Europski covjek", ciji je koautor zajedno s Dominiqueom Villepinom.

Bio je ministar kulture od 1988. do 1991. u vladi Felipea Gonzalesa. Tijekom života Semprun je, kao scenarist više puta suradivao s grcko-francuskim redateljem Costom Gavrasom i francuskim glumcem i pjevacem Yvesom Montandom.


Podijeli: Facebook Twiter