Umro Jerry Lewis, jedan od najuspješnijih holivudskih komičara


Jerry Lewis, kralj vizualne komedije na pozornici i velikom ekranu, poznat i kao veliki humanitarac, umro je u 91. godini.

"Slavni komičar, glumac i legendarni zabavljač Jerry Lewis mirno je preminuo u svom domu u Los Angelesu, okružen članovima obitelji", objavila je njegova glasnogovornica Candi Cazau.

Lewis, koji do svjetske slave stigao u dugogodišnjem partnerstvu s pjevačem Deanom Martinom, bio je nevjerojatno popularan i u Francuskoj.

"Imao sam velikog uspjeha glumeći totalnog idiota", rekao je u jednom intervju. Ključ, kazao je, bio je u tome što je zadržao dijete u sebi.

"Gledao sam svijet očima devetogodišnjaka. Od toga sam napravio karijeru", kazao je.

Svoj posljednji film "Max Rose" snimio je 2013. kada mu je bilo 87 godina.

Sin glumaca u vodvilju, Lewis je postao zvijezda 50-ih godina prošlog stoljeća kao šašavi pomoćnik Deana Martina u noćnim klubovima, na televiziji i u 16 filmova.

Na vrhuncu popularnosti Martin i Lewis izazivali su histeriju poput Sinatre i Beatlesa.

Njihovo partnerstvo okončano je nakon 10 godina gorkom svađom pa je Lewis počeo nastupati i snimati filmove sam.

Lewisov lik, poput onog koji je stvorio s Martinom, malo se mijenjao iz filma u film. Blesiranjem, poznatim "gledanjem u križ" i nenadmašnom mimikom zabavljao je gledatelje.

U pet desetljeća karijere nastupio je u 45 filmova i na vrhuncu bio jedan od najplaćenijih glumaca u Hollywoodu.

U Francuskoj je ostao ikona i kada mu je popularnost u domovini nestala. Ondje su ga zvali "kraljem ludosti" i odlikovali ga Legijom časti.

"Francuzi su vrlo vizualni ljudi. Uživaju u onome što vide i smiju se. Tek kasnije se pitaju zašto", objasnio je svoju popularnost u Francuskoj.

I sam je znao reći da među gledateljima malo koga ostavljao ravnodušnim, ili su ga obožavali ili mrzili.

Rođen je kao Joseph Levitch 16. ožujka 1926. u Newarku i prvi se put popeo na pozornicu već s pet godina.

S Deanom Martinom suradnju je počeo 1946. u noćnom klubu u Atlantic Cityju. Martin je pjevao, Lewis zbijao šale.

Njihova točka, uglavnom improvizacija, bila je trenutni hit. Prvi zajednički film "Moja prijatljica Irma" snimili su 1950. godine. Zbog velika uspjeha prvijenca, idući, "Moja prijateljica Irma ide na zapad", snimljen je već sljedeće godine. 

Pet godina poslije više nisu razgovarali. Do razlaza je navodno došlo zbog osobnih razilaženja i Lewisova interesa da producira i režira. Drugi su tvrdili da je Lewis imao preveliki ego i želju da sve ima pod kontrolom. Treći da mu Dean Martin nikada nije davao onoliko kredita koliko je zaslužio.

Pomirili su se 20 godina poslije zahvaljujući Franku Sinatri koji je Martina doveo na pozornicu za vrijeme jedne od Lewisovih humanitarnih akcija. Ostali su prijatelji do Martinove smrti 1995. godine.

Lewis je 1960. režirao svoj prvi film, a do najvećeg uspjeha dolazi tri godine poslije ulogom i režijom u "Šašavom profesoru", filmu čiji će 'remake' 1996. snimiti Eddie Murphy.

Lewis je poznat i posvojim humanitarnim televizijskim akcijama, koje je svake godine organizirao na Praznik rada, koji se u Americi obilježava prvog ponedjeljka u rujnu, i prikupljao novac za oboljele od mišićne distrofije. Radio je to gotovo 60 godina i prikupio, tvrdi Cazau, više od 2,4 milijarde dolara.

Živio je u Las Vegasu i San Diegu. S prvom suprugom Patti Palmer ima šestoricu sinova. S drugom, SanDee Pitnicik, posvojio je kćer. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter