Umro je Steve Jobs

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Steve Jobs, poduzetnik iz Silicijske doline, covjek koji je na svjetskoj razini promijenio racunarstvo te glazbenu i telefonsku industriju, ujedno promijenivši i dnevne navike milijuna ljudi diljem svijeta, umro je u cetvrtak u 56. godini života.

Njegova smrt nakon višegodišnje borbe s rakom gušterace pokrenula je lavinu izjava svjetskih voda, poslovnih rivala i obožavatelja koji su izrazili žalost zbog prijevremenog odlaska velikana i pohvalili njegova monumentalna dostignuca.

- Svijet je izgubio vizionara. Možda ne postoji bolji dokaz njegovog uspjeha od cinjenice da je svijet vijest o njegovoj smrti doznao preko uredaja koji je on izumio, izjavio je Barack Obama, predsjednik SAD-a.



Jobsovi obožavatelji izrazili su sucut ispred Appleovih ducana diljem svijeta - od Los Angelesa do Sydneya. Ispred jednog ducana u New Yorku obožavatelji su položili svijece, cvijece, jabuku te jedan iPod Touch i tako improvizirali oltar.

U San Franciscu obožavatelji su u znak žalosti postavili crno-bijeli portret Jobsa na svoje iPadove. Mnogi internetski siteovi, ukljucujuci i Appleov, pretvoreni su u online memorijale kao svjedocanstvo digitalnoj kreativnosti koju je Jobs inspirirao.

- Svima nama koji smo bili toliko sretni da suradujemo s njim bila je to gotovo nezdravo velika cast, kazao je osnivac Microsofta Bill Gates, koji je nekoc trijumfirao nad Jobsom, ali kojemu je tijekom godina suosnivac Applea ponovo oduzeo legendarni status.



Preminuo je u krugu uže obitelji u Palo Altu u Californiji, izjavila je uprava Applea, a drugi detalji nisu bili dostupni.

Jobs je u kolovozu dao ostavku na mjestu predsjednika uprave Applea i predao uzde dugogodišnjem suradniku Timu Cooku. Voden strašcu prema minimalistickom dizajnu i genijalnošcu u sferi marketinga, Jobs je postavio temelje poduzeca koje ce po procijeni ekonomskih analiticara i ulagaca cvasti i nakon njegove smrti.

No, Apple cekaju novi izazovi, i to u trenutku kada je otišao njihov glavni projektant, marketinški guru i prodavac kome nitko nije bio ravan. Mobiteli koji koriste Googleov program Android šire se na tržištu takozvanih pametnih telefona i još je uvijek otvoreno pitanje što ce biti nova velika stvar u Appleovoj proizvodnoj liniji.



Legendarni poduzetnik

Vjecni student i posvojeni sin, Jobs je promijenio svjetsku tehnologiju u kasnim 70-im godinama prošlog stoljeca kada je Apple II postalo prvo osobno racunalo koje je privuklo veliki broj korisnika. Isto je ucinio i 1984. s Macintoshom, koji je zahvaljujuci inovativnoj tehnologiji stvorio iskustvo osobnog racunarstva kakvim ga danas poznajemo.

Buntovnicka karakterna crta koja je kljucna za razumijevanje njegovog lika i djela bila je razlog zašto je 1985. dobio otkaz u Appleu, no kada se 1997. vratio, u nekoliko je godina svijetu donio trojstvo uredaja - iPod, iPhone i iPad.

Dijagnoza rijetkog oblika raka gušterace 2004. godine u pocetku je bacila samo laganu sjenu na Jobsa i na Apple, buduci da je predsjednik uprave izjavio da je bolest izljeciva. Nakon što je tijekom nekoliko zadnjih godina bolest uznapredovala, Jobs se dva puta privremeno povukao s celnog mjesta tvrtke da bi se od nje u potpunosti oprostio prošlog kolovoza.

Jobs je umro dan nakon što je Cook predstavio novi iPhone na gala veceri, po kojima je Jobs bio poznat. Novi uredaj dobio je mlake pohvale, a mnogi su ustvrdili da se ne radi o dovoljno velikom napretku naspram postojeceg modela jednog od najuspješnijih proizvoda u povijesti.

Apple je u srijedu odao pocast svom lideru i vizionaru postavivši na svoje internetske stranice crno-bijeli portret s natpisom Steve Jobs: 1955. - 2011. Tim Cook je izjavio da ce Apple održati komemoraciju za Jobsa.

- Njegova briljantnost, strast i energija bili su izvor bezbroj inovacija koje obogacuju i poboljšavaju naš život. Svijet je nemjerljivo bolji upravo zahvaljujuci Steveu. Njegova najveca ljubav bila je njegova žena Laurene i njegova obitelj. Naša su srca s njima i sa svima ostalima koje su dirnuli njegovi izvanredni darovi, piše u priopcenju.

Vijest o Jobsovoj smrti došla je nakon zatvaranja gotovo svih americkih burzi, a vrijednost Appleovih dionica iznosila je 377,22 dolara. Ispred Jobsove kuce u Palu Altu susjedi i prijatelji položili su cvijece i pisali poruke na plocniku. "Hvala ti što si promijenio svijet", glasi jedna od njih.

Covjek vrijedan sedam milijardi dolara

Steva Jobsa, odjevenog u svoju prepoznatljivu uniformu - crna dolcevita i traperice - smatrali su srcem, mozgom i dušom tvrtke kojoj je u Americi jedini rival po važnosti i vrijednosti Exxon Mobil. Forbes je procijenio da Jobs ima imovinu neto vrijednosti sedam milijardi dolara, no trenutno se ne zna kako ce njegova ostavština biti raspodijeljena.

Njegovo je zdravlje bila kontroverzna tema tijekom zadnjih godina i razlog duboke zabrinutosti obožavatelja Applea i ulagaca. Cak su i clanovi uprave Applea zadnjih godina izražavali negodovanje što u svojoj želji za cuvanjem privatnosti nije bio dovoljno iskren prema upravi i nije davao informacije o svom zdravlju.

Jobs je roden u San Franciscu, a njegovi posvojitelji bili su budisti. Tvrtku Apple Computer pokrenuo je zajedno sa Steveom Wozniakom u garaži svojih roditelja 1976. godine. Prije šest godina Jobs je govorio o tome da je shvacanje vlastite smrtnosti bio veliki pokretac njegove vizije.

- Prisjetiti se da cu uskoro preminuti bilo je najvažnije orude s kojim sam se susreo i koje mi je pomoglo u najvecim odlukama u mom životu, izjavio je Jobs tijekom jedne ceremonije u Stanfordu 2005. godine.

- Gotovo sve - sva vanjska ocekivanja, sav ponos, svaki strah da ceš se osramotiti i da neceš uspjeti - sve te stvari jednostavno padnu u vodu pred smrcu i ostaje samo ono što je stvarno važno. Prisjetiti se da ceš umrijeti najbolji je nacin koji poznajem kojim se izlazi iz zamke razmišljanja o tome da imaš nešto izgubiti. Vec si sada nag. Nema razloga da ne slijediš svoje srce, kazao je Jobs.


Sve kljucne tocke karijere Stevea Jobsa

Bila mu je samo 21 godina kad je 1976. postao suosnivac tvrtke Apple Computer u svojoj garaži u Cupertinu u Californiji, a sljedece godine Jobs i njegov partner Steve Wozniak predstavili su kompaktni Apple II.

Godine 1981. Apple je dobio prvu ozbiljnu konkurenciju: etablirani IBM predstavio je osobno racunalo. Jobs je uzvratio Macintoshem, prvim racunalom koje je imalo miš, padajuci izbornik i ikone.

Pobunjenicki duh otjerao ga je iz tvrtke 1985. Kad je napustio Apple, Jobs je kupio malo poznatu tvrtku Lucas film i preimenovao je u Pixar. Godine 1995. Pixar je objavio prvi dugometražni animirani film nacinjen iskljucivo na racunalima. Taj film, "Prica o igrackama", postigao je golem uspjeh, a Pixar je nastavio s drugim velikim hitova poput "Cudovišta iz ormara", "Izbavitelja" i "Pronadite Nema".

Jobs se 1997. vratio u Apple i za koju godinu pokrenuo trojku proizvoda koja je ponovno industriju okrenula naopako: iPod, iPhone i iPad.

Godine 1998., kao privremeni izvršni direktor Applea, Jobs je predstavio iMac i još jednom pomogao obnovi racunalne industrije.

Tri godine nakon iMaca, 2001. Jobs je najavio Appleovu ekspanziju u glazbenoj industriji s prekretnickim MP3 playerom nazvanim iPod.

Šest godina poslije, 2007. Apple je pustio u prodaju iPhone - uredaj cija su elegancija i široka upotrebljivost za korisnike istisnuli s tržišta druge telefone i glazbene playere.

Godine 2010. Apple je stvorio još jedan revolucionarni uredaj - iPad, tablet racunalo koje sa svojim kolor zaslonom osjetljivim na dodir korisnicima omogucuje surfanje na webu, slanje e-maila, gledanje videa i citanje e-knjiga.

U sijecnju 2011. Apple je ostvario novi divovski korak, nadmašivši 10 milijardi ucitavanja iz App Storea, što je znak koliko su uredaji tvrtke postali popularni medu potrošacima.


Podijeli: Facebook Twiter