Umro je maestro Nello Milotti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Maestro Nello Milotti, dirigent, skladatelj i glazbeni pedagog ciji je rad duboko utkan u istarski kulturni prostor, umro je u cetvrtak u Puli.

Roden je u Trstu 11. studenog 1927. godine, kao drugo dijete Ferdinanda i Marije. Vec u ranom djetinjstvu pokazuje interes za glazbu pa ga otac pocinje poducavati u sviranju trieštine i mandoline. Godine 1935. s obitelji seli u Pulu gdje nastavlja školovanje. Radi kao naucnik u elektromonterskoj radionici u pulskom brodogradilištu, a u tom periodu fašisticki vojnici uhicuju njegova oca, što je bio povod da se Milotti ukljuci u antifašisticki pokret.

U partizanima je uz pušku nosio i harmoniku te je svojom glazbom uveseljavao sudionike partizanskog pokreta. U šumama Gorskog kotara 1944. piše prvu zbornu skladbu "Marš Istarske brigade" na tekst Vladimira Kolara.

Srednju je glazbenu školu završio u Zagrebu, a kompoziciju diplomirao na Akademiji za glasbo u Ljubljani, u klasi prof. Blaža Arnica. Po završenom školovanju djeluje kao nastavnik glazbenog odgoja u Talijanskoj gimnaziji, a zatim je godinama radio kao nastavnik klarineta i solfeggia u pulskoj Glazbenoj školi Ivana Matetica Ronjgova ciji je bio i ravnatelj pocetkom sedamdesetih godina.

Krajem 70-ih godina prošloga stoljeca predavao je glazbene predmete na tadašnjoj Pedagoškoj akademiji - Odjelu za nastavne djelatnosti u Puli. Više od 50 godina vodio je amaterske zborove u Puli i u Pazinu (Matko Brajša Rašan, Lino Mariani, Roženice) s kojima postiže uspjehe na brojnim nastupima u zemlji i u inozemstvu.

Kao skladatelj ogledao se u svim podrucjima glazbe. Od zabavne (ucestalo je sudjelovao na MIK-u i dobitnik je njegovih mnogih prvih nagrada), preko zborova, instrumentalne, pa do scenske glazbe za djecje igrokaze. U svom stvaralaštvu napaja se na bogatim izvorima istarske narodne glazbe - hrvatske i talijanske.

- Kao da su se svi oko mene probudili. Evo, dobio sam priznanje za 60 godina rada, a ja se i dan-danas osjecam kao da imam 16 ili 17 godina i još uvijek idem u školu. I dalje skladam i ne mislim prestati - to je jednostavno ljubav prema onome što radite. Nema tih godina koje vas u tome mogu sprijeciti - treba ici naprijed i nikada ne stati, kazao je Milotti prilikom proslave 80. rodendana, kada se odvijao i poznati projekt "Evviva Milotti".

Kao skladatelj i dirigent dobitnik je mnogih nagrada i priznanja, medu kojima su nagrada "Mijo Mirkovic" koja mu je 1973. godine dodijeljena u Raklju za skladbu "Sipe piva", a 1990. godine imenovan je Cavalierem della Repubblica Italiana (najviša nagrada koju dodjeljuje talijanski predsjednik).

Najviše priznanje Cakavskog sabora, plaketu Marka Marulica dobio je 2002. godine, a cetiri godine kasnije dobio je Zlatnu plaketu "Status 2006." Grb Istarske županije dodijeljen mu je 25. rujna 2006. godine u povodu dana Istarskog statuta.

Zbor Lino Mariani vodio je punih pedeset godina, od 1953. do 2003., a Matko Brajša Rašan od 1961. do 1981. godine. Uz navedene pulske zborove, od 1979. do 2002. vodio je i pazinski zbor Roženice.

Živio je u Puli sa suprugom Katicom, s kojom se vjencao 1953. godine. Par nije imao djece pa je zato Milotti govorio da su njegove partiture ustvari njegova djeca. (V. BEGIC)

U subotu komemoracija i pogreb

Komemoracija za maestra Milottija održat ce se u subotu u 11 sati u pulskom Circolu, a posljednji ispracaj na pulskom gradskom groblju u 13 sati.


Podijeli: Facebook Twiter