Umro Yitzhak Shamir

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši predsjednik izraelske vlade Yitzhak Shamir umro je u 96. godini, objavio je u subotu ured aktualnog premijera Benjamina Netanyahua. Yitzhak Shamir, koji se povukao iz politickog života, bolovao je od Alzheimerove bolesti.

- Predsjednik vlade Benjamin Netanyahu rekao je da je s velikom tugom i žalošcu primio informaciju o smrti Yitzhaka Shamira. On je bio dio tog iznimnog naraštaja koji je stvarao izraelsku državu i borio se za židovski narod, stoji u priopcenju koje je objavio ured predsjednika izraelske vlade.

Shamir je je došao u Palestinu 1935. godine, nako cega je pristupio jednoj od tajnih židovskih organizacija koje su se borile protiv britanske okupacije Palestine.

Nakon uspješne borbe za neovisnost Izraela, Shamir je pristupio Mossadu, izraelskoj tajnoj službi, a u Kneset je izabran 1973. Predsjednik parlamenta postao je 1977., a ministar vanjskih poslova 1980., nakon cega je na mjestu predsjednika vlade 1983. naslijedio Menaghema Begina.

Iako je Shamira pratila reputacija pripadnika tvrdolinijaške struje Likuda, 1977. je primio u posjet egipatskog predsjednika Anvara al Sadata i na mirovnim pregovorima 1981. i 1982. pregovarao s Egipcanima o normalizaciji odnosa.

Vodio je i pregovore koji su rezultirali sporazumom s Libanonom 1983., no libanonska ga vlada nikad nije ratificirala. Vodstvo Likuda napustio je u ožujku 1993., a iz politickog života definitivno se povukao 1996.


Podijeli: Facebook Twiter