Umro indijski glazbenik Ravi Shankar

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Legendarni indijski majstor sitara Ravi Shankar, koji je utjecao na brojne strane umjetnike, od Beatlesa do klasičnog violinista Yehudija Menuhina, umro je u SAD-u u 92. godini, objavila je u srijedu njegova obitelj.

Ravi Shankar, otac jazz i pop-folk pjevačice Nore Jones, umro je u bolnici u San Diegu gdje je nedavno primljen zbog problema sa srcem.

Indijski premijer Manmohan Singh izrazio je svoje žaljenje i spomenuo gubitak »nacionalnog blaga i svjetskog veleposlanika kulturne baštine Indije«.

»Jedna era završava. Nacija mi se pridružuje u odavanju počasti nenadmašnom geniju, njegovoj umjetnosti i poniznosti«, dodao je šef vlade.

Ravi Shankar, koji je živio u Kaliforniji, rođen je u svetom gradu Benaresu, na obalama Gangesa, 7. travnja 1920. Dolazio je iz obitelji brahmana, najviše kaste tradicionalnog hinduističkog društva.

Gitarist Beatlesa George Harrison postao je njegov učenik 60-ih godina te su obojica surađivala na nekoliko projekata, posebno na humanitarnom koncertu za Bangladeš 1971. Harrison je Shankara prozvao »kumom World Musica«.

U izjavi objavljenoj iz New Yorka putem glazbenikova Twittera, Shankarova udovica Sukanya i njegova druga kći Anoushka, objasnile su da je Shankarovo »zdravlje bilo krhko već nekoliko godina a u četvrtak je podvrgnut operaciji koja mu je potencijalno mogla poboljšati stanje«.

Njegova obitelj i zaklada Ravi Shankar objasnili su da je bolovao od dišnih i srčanih problema.

Posljednji put nastupio je 4. studenoga na koncertu u Long Beachu, u Kaliforniji, s kćeri Anoushkom, uspješnom glazbenicom na sitaru. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter