Umro Wilfried Martens, predsjednik europskih pučana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Europske pučke stranke (EPP), dugogodišnji belgijski premijer Wilfried Martens, umro je u četvrtak u dobi od 77 godina u svom domu u Lokerenu, javljaju belgijski mediji.

Martens je prije dva dana privremeno zbog bolesti predao dužnost predsjednika EPP-a Josephu Daulu, šefu zastupničkog kluba EPP-a u Europskom parlamentu.

Martens je flamanski demokršćanin koji je bio dugogodišnji belgijski premijer. Kao premijer vodio je ukupno devet vlada od 1979. i tada je bio najmlađi premijer u Europi, do 1992., s malom pauzom od osam mjeseci 1981. godine.

On je jedan od utemeljitelja Europske pučke stranke (EPP), krovne organizacije koja okuplja europske demokršćanske i pučke stranke, kojoj je bio na čelu od 10. svibnja 1990. godine. Zadnji put je na tu dužnost izabran 2012. godine s ciljem da predvodi europske pučane na izborima za Europski parlament sljedeće godine.

Martens je 31. kolovoza hitno hospitaliziran zbog problema vezanih uz zgrušavanje krvi, a nakon desetak dana izišao je iz bolnice. Posljednji put se u javnosti pojavio 21. srpnja na svečanosti ustoličenja novog belgijskog kralja Philippa. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter