Umro Hugo Chavez, pogreb u petak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Venezuelanski predsjednik Hugo Chavez (58) umro je nakon dvogodišnje borbe s rakom, objavio je potpredsjednik države Nicolas Maduro u emotivnom televizijskom obraćanju naciji.

- Dobili smo najtužniju i najtežu vijest. U utorak u 16.25 sati (21.55 po srednjoeuropskom vremenu) preminuo je naš comandante, predsjednik Hugo Chavez Frias. Ovo je trenutak duboke boli, kazao je Maduro, okružen venezuelanskim političkim i vojnim čelnicima. 

Tek nekoliko sati prije Maduro je objavio da se stanje venezuelanskom predsjedniku ponovo pogoršalo zbog nove teške infekcije dišnih putova i da je predsjednik "u svojim najtežim satima".

Chavez, jedan od najeksponiranijih, najglasnijih i najkontroverznijih lidera u Latinskoj Americi, bivši je vojni padobranac koji je prvi predsjednički mandat osvojio 1998., a posljednji prije samo četiri mjeseca. 

Da boluje od raka taj samozvani socijalist 21. stoljeća objavio je u lipnju 2011. godine. Priznao je samo da se radi o apscesu na području zdjelice s kancerogenim stanicama, ali sve do njegove smrti nije objavljeno o kakvoj se točno vrsti karcinoma radilo. Nakon operacije na Kubi, u toj zemlji je nastavio liječenje zračenjem. Prošlog se ljeta proglasio posve zdravim i krenuo u predsjedničku kampanju. 

Početkom listopada pobijedio je kandidata ujedinjene oporbe Henriquea Caprilesa na izborima i osvojio je novi šestogodišnji predsjednički mandat. Točno dva mjeseca poslije objavio je da se rak vratio i da odlazi na Kubu na novo liječenje. Operiran je 8. prosinca i od tada se više nije pojavljivao u javnosti. 

Od samoga početka postoperativni tijek bio je prepun komplikacija, a Chavezu je najveći problem uz osnovnu bolest predstavljala teška respiratorna infekcija zbog koje je bio stavljen na respirator.

U domovinu se konačno vratio 18. veljače i smješten je u vojnu bolnicu u Caracasu. 

Maduro je nakon objave Chavezove smrti kazao i da je "u ovom trenutku" u tijeku razmještaj posebnih vojnih snaga da "bi se zaštitilo stanovništvo i zajamčila sigurnost u zemlji". Vojni zapovjednici koji su bili u njegovu društvu iskazali su mu punu lojalnost. 

Po venezuelanskom ustavu, u roku od 30 dana trebali bi se održati novi predsjednički izbori. Kako piše Reuters, na njima će se vjerojatno ogledati Maduro i Capriles. Chavez je svojedobno nazvao Madura svojim izabranim nasljednikom i on uživa potporu njegovih pristaša, a zasad mu i ankete idu u prilog. 

Venezuelanska vlada proglasila je sedmodnevnu žalost zbog smrti predsjednika Huga Chaveza i objavila da će mu pogreb biti u petak, objavio je na državnoj televiziji ministar vanjskih poslova Elias Jaua. 

Pogreb će biti u petak u 10 sati (15.30 po srednjoeuropskom vremenu), a sve Chavezove pristaše zamoljene su da dođu u odjeći u bojama venezuelanske zastave.

- Do novih izbora, koji bi se po ustavu morali održati u roku od 30 dana, zemlju će voditi potpredsjednik Nicolas Maduro, kazao je Jaua.  

U međuvremenu su tisuće Chavezovih pobornika nahrupile na ulice gradova, u suzama i uz povike "Chavez živi" i "Mi smo Chavez", najavljujući da će nastaviti revoluciju svoga heroja. Nekoliko stotina ljudi pojavilo se, unatoč vojnoj blokadi, ispred vojne bolnice u Caracasu u kojoj je Chavez preminuo.

Međutim, kako javlja Reuters, neki od Chavezovih protivnika nisu mogli sakriti svoje zadovoljstvo završetkom vladavine koju su smatrali okrutnom tiranijom. Tako je nekoliko žena istrčalo iz svojih domova u bogatijem dijelu Caracasa i povikalo: "Napokon!". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter