Umro glumac Petar Kralj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedan od najvecih srpskih glumaca Petar Kralj umro je u cetvrtak u Beogradu u 70. godini života, objavilo je beogradsko kazalište Atelje 212.

Kralj, roden u Zagrebu 4. travnja 1941. godine, diplomirao je na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu, bio je stalni clan Ateljea 212 od 1968. do 1979. godine, nakon cega je prešao u slobodne umjetnike. Igrao je na scenama mnogih kazališta, a najviše u Ateljeu 212 i beogradskom Narodnom pozorištu.

Monodrama Mome Dimica ''Živeo život Tola Manojlovic'', koju je premijerno izveo 1967. godine, još uvijek je na repertoaru Ateljea 212 i odigrana je više od 400 puta.

Odigrao je zapažene uloge u djelima srbijanske i svjetske dramske baštine, a ostat ce upamcen i po brojnim filmovima medu kojima su i Poseban tretman, O pokojniku sve najlepše, Una, Dogodilo se na današnji dan, Pocetni udarac, Underground, Tri letnja dana i drugi.

Takoder je glumio u brojnim televizijskim serijama, medu kojima su Maksim našeg doba, Bolji život, Zaboravljeni, Srecni ljudi i druge.

Tijekom svoje bogate glumacke karijere osvojio je mnoge nagrade, medu kojima je nekoliko Sterijinih nagrada (prvu je dobio kao najbolji mladi glumac 1965.), nagrada za najbolje glumacko ostvarenje u komediji, nekoliko ''Zlatnih lovorovih vijenaca'' festivala u Sarajevu, nagrade ''Raša Plaovic'' beogradskog Narodnog pozorišta, a dobitnik je i priznanja za životno djelo ''Dobricin prsten'' i ''Pavle Vujisic''.


Podijeli: Facebook Twiter