Umro Gerry Conlon, nepravedno osuđeni Irac

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gerry Conlon, koji je bio nepravedno osuđen za podmetanje bombe 1974., umro je u dobi od 60 godina u Belfastu, objavio je BBC.

On je bio član tzv. Guildfordske četvorke, proveo je 15 godina u zatvoru, a tek je 1989. Velika Britanija priznala da ih je nepravedno osudila da su kao pripadnici IRA-e 1974. u pubu u Guildfordu podmetnuli bombu.

Conlonova obitelj priopćila je kako je upravo njegova borba za pravdu natjerala svijet da otvori oči i vidi nepravdu. O tom je slučaju snimljen i film "U ime oca" koji je 1993. nominiran za Oscara, a Gerryja Conlona glumi Daniel Day Lewis.

Za bombaški napad Conlon je 1975. osuđen na doživotni zatvor zajedno s Paulom Hillom, Carole Richardson i Paddyjem Armstrongom. Kad su oni završili u zatvoru, Britanci su uhitili još sedam osoba, među njima i Conlonova oca Giuseppea koji je bio na putu iz Belfasta u London, kamo je išao pomoći sinu. Ta je skupina nazvana Sedmorka Maguire i osuđena je na zatvorske kazne zbog posjedovanja eksploziva, što je utemeljeno na znanstvenim dokazima koji su poslije odbačeni.

U listopadu 1989. prizivni sud je poništio presude "Četvorki" zbog sumnje u policijske dokaze protiv osuđenika. Giuseppe Conlon umro je u zatvoru 1980., a presude protiv "Sedmorke" poništene su 1991.

Policije Avona i Somerseta provele su istragu i otkrile velike propuste policije u Surreyu i ti se slučajevi danas smatraju najvećim pravosudnim propustima u Velikoj Britaniji.

"Bio sam 15 godina u zatvoru zbog nečega što nisam učinio", rekao je Gerry Conlon 1989. kad je iz zgrade prizivnoga suda izašao kao slobodan čovjek, a šest godina poslije, 2005., tadašnji se premijer Tony Blair javno ispričao objema skupinama. U priopćenju koje je obitelj preko odvjetnika izdala u povodu smrti Gerryja Conlona kaže se kako je "on obitelji dao život, ljubav, inteligenciju, duhovitost i snagu u najtežim trenucima".

"Gerry i njegov otac Giuseppe dva su najzloglasnija primjera izvrtanja pravde u britanskom političkom i pravosudnom sustavu", izjavio je predsjednik Sinn Feina Gerry Adams. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter