Umro genijalni izumitelj baterija Stan Ovshinsky

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stanford Ovshinsky, samouki kemičar i fizičar koji je izmislio baterijske tehnologije koje danas koriste automobili s hibridnim pogonom, većina smartphonea u svijetu i druge naprave mobilne telefonije, umro je u srijedu u 90. godini života u svom domu u okolici Detroita, izvijestili su američki mediji.

U svojoj 50-godišnjoj karijeri Ovshinsky je, pored NiMh baterija (nikal - metal hidrid), patentirao više od 400 izuma u SAD-u i pridonio razvoju niza tehnologija, a među njima su ponovno ispisivi kompaktni disk i DVD diskovi, LCD ravni ekran, tanke solarne ćelije i druge. Ovshinsky nije završio fakultet ali je postao član, među ostalim, Američkog društva za fiziku i Američke udruge za promicanje znanosti a za svoj doprinos dobio je niz nagrada i počasnih titula.

List The Economist mu je, stavljajući Ovshinskog u skupinu "genijalnih izumitelja", jednom posvetio članak pod naslovom "Edison našeg doba?".

Njegov sin, Harvey Ovshinsky, izjavio je da je njegov otac imao strast za znanost a posebice za alternativne izvore energije ali i za pitanja građanskih prava i druga društvena pitanja. On je rekao da je Stanford Ovshinsky umro u srijedu navečer u svom domu u Bloomfield Hillsu od komplikacija nastalih uslijed karcinoma prostate.

Stanford Ovshinsky je rođen 24. studenog 1922. godine u Akronu u državi Ohio. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter