Umro Enzo Bearzot

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Legenda talijanskog nogometa Enco Bearzot umro je danas u Milanu u 83. godini života. Bio je jedan od trojice talijanskih izbornika koji je tu nogometnu reprezentaciju odveo na krov svijeta. Njemu je to pošlo za rukom na SP-u u Španjolskoj 1982. godine s reprezentacijom u kojoj su igrali slavni Dino Zoff, Paolo Rossi, Bruno Conti, Antonio Cabrini i ostali velikani talijanskog nogometa. Zanimljivo, umro je na isti dan kad i drugi velikan Vittorio Pozzo koji je s Italijom osvojio naslove svjetskih prvaka 1934. i 1938. godine.

Nakon igracke karijere tijekom koje je igrao za Pro Goriziju, Inter, Cataniju i Torino, Bearzot je trenersku karijeru zapoceo 1964. kao pomocnik Nerea Rocca u Torinu, a prvi samostalni posao bio mu je vodenje treceligaša Prata 1968.

Vec sljedece je godine postao izbornikom talijanske reprezentacije do 23 godine, a na svjetskim prvenstvima 1970. u Meksiku i 1974. u Njemackoj bio je pomocnik tadašnjeg talijanskog izbornika Ferruccija Valcareggija.

Bearzot je 1975. postao talijanski izbornik, a na toj se poziciji zadržao sve do SP-a 1986. u Meksiku.

Pod njegovim vodstvom Italija je na SP 1978. u Argentini zauzela cetvrto mjesto, cetiri godine potom uslijedio je vrhunac Bearzotove karijere kada je u Španjolskoj osvojio naslov svjetskog prvaka, a Paolo Rossi je sa šest golova bio najbolji igrac i strijelac tog SP-a. U Meksiku 1986. Italija je obranu naslova završila u osmini finala porazom od tadašnjeg europskog prvaka Francuske nakon kojega je Bearzot napustio mjesto izbornika.

- Vrlo sam potresen i tužan što je otišla tako moralna osoba - rekao je legendarni golman Dino Zoff. - Jedna kristalno poštena osoba u ovom svijetu koji je postao tako cudan. Sjecanja naviru, mnoga i to lijepa, ali sad u meni prevladava bol i više od toga ne mogu reci.

Slicne misli prošle su i glavom najboljeg strijelca SP-a u Španjolskoj, Paola Rossija. Bearzot mu je poklonio povjerenje na kojem je ovaj uzvratio golovima u finišu prvenstva koji su Azzurre odveli do naslova.

- Enzo Bearzot je bio jedan od jedan od velikih Talijana 20. stoljeca, o tome nemam nikakvih dvojbi. Za mene je bio poput oca, dugujem mu sve. Bio je nevjerojatno poštena osoba i veliki strucnjak. Bio je olicenje popularnog Talijana iako nije bio niti naucnik niti umjetnik - rekao je Rossi.


Podijeli: Facebook Twiter