Umro dr. Smrt

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zagovornik potpomognutog samoubojstva Jack Kevorkian, poznat i kao dr. Smrt jer je pomogao da umre više od stotinu ljudi, umro je u petak rano ujutro, u 83. godini, objavio je njegov odvjetnik.

Kevorkian je umro u bolnici Beaumontu u Royal Oaku u saveznoj državi Michigan, gdje je ležao dva tjedna zbog problema s bubrezima i srcem, rekao je Kevorkianov prijatelj i odvjetnik Mayer Morganroth.

Dr. Smrt bio je patolog, a završio je osam godina u zatvoru jer je osuden za ubojstvo drugoga stupnja. Pušten je na uvjetnu slobodu 2007., a da bi bio pušten, morao je obecati da više nece pomagati u samoubojstvima.

Osuden je nakon emisije na televizijskoj postaji CBS News u kojoj je prikazan kako daje smrtonosni lijek 52-godišnjaku koji je bolovao od Lou Gehrigove bolesti, odnosno amiotroficne lateralne skleroze.

Svoju kampanju potpomognutoga samoubojstva pokrenuo je devedesetih godina, kad je jednom pacijentu oboljelom od Alzheimerove bolesti omogucio da se ubije napravom koju je sam Kevorkian osmislio. U hrdavu je volkswagenu obilazio Michigan i pomagao ljudima da se ubiju tom napravom.

Priznao je da je pomogao u samoubojstvu 130 osoba, uglavnom sredovjecnih žena. Cetiri je puta nadmudrio tužilaštvo u Michiganu i osuden je tek 1999.

Dr. Smrt bio je podrijetlom Armenac, a televizijska kuca HBO o njemu je snimila dokumentarac "Kevorkian". Otkako je 2007. izašao iz zatvora, interes javnosti za njega nije prestao. U filmu "You Don't Know Jack" iz 2010. glumi ga Al Pacino.

U lipnju 2010. dao je intervju za Reutersovu televiziju u kojem je rekao da se boji smrti isto kao i svatko drugi, ali da je svijet licemjeran prema potpomognutome samoubojstvu, odnosno željenoj eutanaziji.

"Svi izbjegavamo smrt jer nam se smrt ne svida. Vjera nam kaže da je ona veliki neprijatelj, da u nju ne petljamo. Ali zašli smo u teren prije rodenja, u zacece. Sad smo se u tome zapetljali. Ako možemo covjeku pomagati da dode na svijet, zašto mu ne smijemo pomoci da s njega ode", upitao se.


Podijeli: Facebook Twiter