Umro Charles Durning - kralj karakternih glumaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američki glumac Charles Durning, kojeg su nazivali "kraljem karakternih glumaca" zbog sposobnosti da igra sve, od nacističkog pukovnika do Pape, umro je u ponedjeljak u svom domu u New Yorku u 89. godini, javlja Fox.

Durning će najviše ostati zapamćen po ulogama korumpiranog guvernera u mjuziklu "Najbolja mala javna kuća u Teksasu" 1982. godine, koja mu je donijela prvu nominaciju za Oscara, nacističkog oficira u komediji "Biti ili ne biti" Mela Brooksa, za koju je godinu poslije osvojio i drugu nominaciju, te po nastupima u "Pasjem popodnevu" (nominacija za Zlatni globus), "Žalcu" i komediji "Tootsie".

Prije četiri godine dobio je nagradu za životno djelo Udruge američkih glumaca. U karijeri je osvojio sve američke glumačke nagrade osim Oscara.

Rođen 1923. u irskoj obitelji s desetero djece, Durning je bio teško ranjen u Drugom svjetskom ratu tijekom iskrcavanja u Normandiji, a za svoje ratne zasluge odlikovan je s čak tri Purpurna srca i Srebrnom zvijezdom.

Glumom se počeo baviti poslije rata u njujorškim kazalištima. Filmsku prekretnicu u karijeri donijela mu je uloga u "Žalcu" 1973. godine uz Paula Newmana i Roberta Redforda.

Uslijedile su stotine zapaženih uloga na velikom i malom ekranu, a, među ostalim, četiri je puta glumio Djeda Mraza i jednom Papu (Ivana XXIII. u televizijskom filmu). Kao plesnog instruktora, često su ga zvali da glumi i u mjuziklima.

- Nikad nisam odbio ulogu i nikada se nisam svađao s producentima i redateljima, rekao je 2008. kada je dobio zvijezdu na holivudskom Šetalištu slavnih. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter