Umro Cedo Prica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pjesnik, prozaik, dramaticar, esejist i prevoditelj Cedo Prica iznenada je umro jucer u KBC-u Rebro u Zagrebu, u 79 godini. Cedo Prica roden je 1931. u Plitvicama, a diplomirao je 1955. na Filzofskom fakultetu u Zagrebu. Književnošcu se poceo baviti kao srednjoškolac, a kao student postao je stalni suradnik ondašnjih casopisa Izvora, Krugova i Republike.

Radio je kao urednik kulturnih rubrika u Narodnom i Vecernjem listu, te kao urednik dramaturg na Hrvatskom radiju od 1961. do do 1991. Prva zbirka pjesama "Plitvicka rapsodija" objavljena mu je 1954. a tijekom književne karijere objavio je 30-ak knjiga, medu kojima su pjesme, romani, proza za djecu, putopisi, kazališni eseji, feljtoni, novele i drugo. U ranijem proznom stvaralaštvu najznacajniji mu je roman "Dnevnik sumraka", u kojemu se o besmislu rata promišlja iz vizure djecaka, koji prica svoja ratna iskustva.

U memoarskim "Bilježnicama namjernog sjecanja" (1996.) opisao je književno ozracje 50-ih godna 20. stoljeca i uoblicio portrete nekih od najznacajnijih aktera hrvatske književnosti toga razdoblja.

U nastavku Bilježnica iz 2001. godine našli su se i zapisi u rasponu od gimnazijskih dana, preko knjiženoga dozrijevanja i polemika do tada recentnih kulturnih kontroverzija. Velikim dijelom se u memoarima bavi i sudbinom Vlade Gotovca. Memoarska je i njegova knjiga posvecena Edi Murticu pod nazivom "Plovidbe atelierom Ede Murtica" (1997.)

Znacajan dio njegova opusa je dramsko i radiodramsko stvaralaštvo u kojem je najznacajnija povijesna drama "Ostavka", o indentantu Stjepanu Mileticu, koja je izvedena 1986. u zagrebackom HNK-u.

U ostalim profesionalnim kazalištima izvedene su i Pricine druge drame - "Kruh", "Zemlja", "Suncanje", "Atelier" i druge. Kriticke tekstove o kazalištu objavio je u knjizi "Kvadratura dramskog kruga" (1979.).

Izabranim djelima predstavljen je i u ediciji "Pet stoljeca hrvatske književnosti".


Podijeli: Facebook Twiter