Umro bugarski prosvjednik koji se zapalio

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bugarin Plamen Goranov (36) koji se 20. veljače zapalio ispred gradske vjećnice u Varni, izražavajući na taj način nezadovoljstvo stanjem u zemlji, podlegao je ozljedama u nedjelju navečer, objavljeno je u ponedjeljak iz bolnice u tom gradu.

Goranov je, poput brojnih svojih sunarodnjaka i sugrađana bio iznimno nezadovoljan stanjem u zemlji, osobito u Varni. Želio je da s vlasti u njegovu rodnom gradu bude otjeran korumpirani gradonačelnik Kiril Jordanov. Svojim očajničkim činom želio je upozoriti na korupciju u vrhu gradske uprave. Zapalio se u srijedu, samo sat vremena prije nego što je premijer Bojko Borisov objavio da ostavku podnose on i cijela vlada.

U Bugarskoj su tjednima trajali masovni prosvjedi građana koji su prvobitno bili izazvani zadnjim visokim računima za električnu energiju, a potom su prerasli i opći pokret nezadovoljstva vladom i stanjem u zemlji. 

U Varni, gradu na Crnome moru prosvjednici se i dalje okupljaju. U nedjelju je više od 20.000 demonstranata tražilo ostavku gradonačelnika Jordanova, na vlasti već 14 godina. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter