Umro Boško Petrovic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ikona hrvatske glazbe, najznacajniji hrvatski jazz glazbenik Boško Petrovic iznenada je preminuo u ponedjeljak ujutro u Zagrebu u 76. godini, izvijestilo je Hrvatsko društvo skladatelja.

Boško Petrovic je roden u Bjelovaru 18. veljace 1935. Violinu je poceo uciti sa šest godina, a s cetrnaest, slušajuci radiostanicu American Forces Network, zaljubio se u jazz. Kasnije svira harmoniku i bubnjeve, a na kraju i vibrafon.

Utemeljitelj je Zagrebackog jazz kvarteta, sastava medunarodnog ugleda i najznacajnije formacije u hrvatskom jazzu. Poslije je vodio i druge Hrvatske, ali i medunarodne sastave - Zagrebacki jazz kvintet, B.P. Convention, B.P. Convention Big Band, B.P. Club All Stars i druge, te Boško Petrovic Trio.

Bio je vlasnik B. P. Cluba u kojem su od 1988. nastupali najveci svjetski glazbenici te izdavacke tvrtke Jazzette Records za koju su mnogi od njih snimali. Organizator je mnogih jazz priredbi. Jedan je od rijetkih naših jazzista koji je redovito nastupao na priredbama diljem svijeta, sa svojim sastavom ili kao solist u sastavima glasovitih svjetskih glazbenika.

Dobitnik je Vjesnikove nagrade Josip Slavenski, Nagrade grada Zagreba i drugih te višestruki dobitnik Porina, izmedu ostalih i za životno djelo.

U svoj je jazzisticki izraz inkorporirao elemente narodne glazbe. Petrovic je i naš najznacajniji jazz skladatelj. Neke od njegovih skladbi, primjerice "Green Lobster Dream" ili "With Pain I Was Born", ostat ce trajnim vrijednostima hrvatskog glazbenog stvaralaštva.

Bio je zapažen i na polju jazz edukacije, posebice kao voditelj Ljetne jazz škole u Grožnjanu, u kojoj su stasali mnogi danas afirmirani jazz glazbenici.


Podijeli: Facebook Twiter