Umro bivši ruski premijer Jevgenij Primakov

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jevgenij Maksimovič Primakov, akademik i političar koji je bio na čelu obavještajne službe i obnašao dužnosti ruskog premijera i ministra vanjskih poslova '90-ih godina, umro je u dobi od 85 godina, priopćio je u petak Kremlj.

Datum i mjesto pokopa još nisu poznati, rekao je unuk Primakova za agenciju TASS. Rođen je u Kijevu, odrastao u Tbilisiju, a karijeru je izgradio u Moskvi. Primakov, čija je politička karijera počela u vrijeme bivšeg Sovjetskog Saveza, bio je na čelu ruskog ministarstva vanjskih poslova od 1996. do 1998. godine, a od 1998. do 1999. obnašao je dužnost predsjednika vlade.

Isticao se kao veliki protivnik širenja NATO-a. Bio je u predsjedničkom vijeću Mihaila Gorbačova 1990. i 1991. Također je imao i visoku poziciju u KGB-u, a nakon raspada SSSR-a i osnivanja Ruske Federacije obnašao je dužnost direktora vanjske obavještajne službe SVR od 1991. do 1996.

"On je dao odlučujući doprinos u prevladavanju posljedica nelikvidnosti i krize 1998. godine. Njegova vlada... je pomogla stabilizirati zemlju", rekao je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je najdublju sućut zbog smrti bivšeg premijera Primakova, izjavio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. "Predsjednik je čuo tužnu vijest.... i izrazio je svoju najdublju sućut obitelji Jevgenija Maksimoviča i svima koji su ga poznavali", kazao je Peskov. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter