Umro bivši premijer Španjolske Adolfo Suarez

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Adolfo Suarez, prvi španjolski demokratski premijer čije su zasluge velike za postfrankističku tranziciju, umro je u nedjelju u dobi od 81 godine u bolnici u Madridu. "Adolfo Suarez je umro", objavio je glasnogovornik obitelji Fermin Urbiola.

U televizijskoj poruci kralj Juan Carlos odmah je pozdravio "izvanrednu ulogu suradnika" koji je "u svakom trenutku bio odan Kruni i svemu što ona predstavlja, obrani demokracije, pravnoj državi, jedinstvu i raznolikosti Španjolske".

Suarez je desetak godina bolovao od Alzheimerove bolesti, a umro je 48 sati nakon objave da mu se stanje teško pogoršalo te se zemlja počela pripremati za nacionalnu žalost i skorašnji državni pogreb. Počast su mu prije same smrti počeli odavati španjolski političari.

Premijer od 1976. do 1981., Suarez je uz kralja Juana Carlosa istaknuta ličnost osjetljivog razdoblja koje je nastupilo nakon smrti generala Francisca Franca 1975.

Sin republikanca skromnog porijekla, pravnik Adolfo Suarez postao je dužnosnik u doba frankizma. Nakon smrti Francisca Franca 20. studenoga 1975., kralj Juan Carlos kojega je Franco izabrao za nasljednika, preuzima španjolsko prijestolje. U srpnju 1976. imenuje Suareza predsjednikom vlade. Pod Suarezovim vodstvom zemlja je donijela glavne reforme koje su joj omogućile prijelaz iz diktature (1936-1975.), legalizaciju svih stranaka među kojima i Komunističke, amnestiju političkih zatvorenika i pisanje novog ustava potvrđenog referendumom 6. prosinca 1978.

Suarez je pobijedio na prvim slobodnim demokratskim izborima nakon diktature 1977., kao čelnik Unije demokratskog centra. Drugu je pobjedu odnio 1979., no 1981., je podnio ostavku nakon unutarnjih napetosti u stranci i gubitka kraljeve potpore. Suarez se ponovno kandidirao na izborima 1981. kao čelnik nove stranke centra, Demokratskog i socijalnog centra, a pobijedio je tada socijalist Felipe Gonzalez. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter