Umro bivši državni tajnik Warren Christopher

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši americki državni tajnik Warren Christopher, koji je pomogao donijeti mir u Bosni i Hercegovini i pregovarao o oslobadanju americkih talaca u Iranu, umro je u petak navecer u dobi od 85 godina, izvijestila je TV postaja KABC iz Los Angelesa u vecernjim vijestima.

Christopher je umro u Kaliforniji od komplikacija izazvanih rakom bubrega i mjehura, navodi u subotu CNN. Bio je državni tajnik u administraciji demokratskog predsjednika Billa Clintona od 1993. do 1997. Kao vodeci americki diplomat, Christopher je bio poznat kao pregovarac iza scene, a zbog samozatajnog stila cesto je nazivan nevidljivim državnim tajnikom.

Godine 1995. u Daytonu, u državi Ohio, Christopher je u suradnji s pomocnikom Richardom Holbrookeom predvodio mirovne pregovore izmedu hrvatskog predsjednika Franje Tudmana, srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševica i predsjednika predsjedništva BiH Alije Izetbegovica, što su u studenom 1995. rezultirali Daytonskim mirovnim sporazumom kojim je završen rat u BiH.

Christopher je roden u Scrantonu u Sjevernoj Dakoti 27. listopada 1925., a diplomirao je 1945. na Sveucilištu južna Kalifornija (USC). Od 1943. do 1946., služio je u pricuvnom sastavu americke ratne mornarice. Godine 1949. doktorirao je pravo na Stanfordu. Radio je u odvjetništvu i državnom tužiteljstvu, a od 1977. do 1981. je bio zamjenik državnog tajnika, na kojoj dužnosti je pregovarao o oslobadanju 52 americka taoca u Iranu.

Takoder je predvodio normalizaciju odnosa s Kinom, pomogao pri ratifikaciji sporazma o Panamskom kanalu i vodio prvu meduresornu skupinu za ljudska prava, navodi se u njegovom životopisu na internetskoj stranici State Departmenta.


Podijeli: Facebook Twiter