Umrli bi od dosade da živimo na starim hitovima

Mile Kekin
Mile Kekin

Hladno pivo vraća se u Pulu gdje ne manjka njihovih fanova kojima će u utorak u 21 sat u dvorištu Povijesnog i pomorskog muzeja na Kaštelu predstaviti novi album "Dani zatvorenih vrata". I ovaj album dočekan je dobrim kritikama, s njega su kao singlovi izbačeni "Na ovim prostorima", "Messi", "Vjeruj u mene" i "Firma" koja je posebno podigla prašinu zbog spota u kojem se pojavljuju bivši radnici Gredelja, Diokija i Kamenskog, a spot je sniman na stvarnim lokacijama ovih propalih tvornica. Pula i njen Kaštel početna je točka koncertne promocije "Dana zatvorenih vrata", a kako je bilo spremati album i što čeka fanove na koncertu u Puli ispričao nam je frontman Hladnog piva Mile Kekin.

- Organizatori koncerta u Puli najavljuju "neviđeni spektakl". Što će to biti neviđeno?

- Organizator zna da smo neviđeno uvježbani, dovući ćemo neviđenu opremu i zato napraviti neviđeno dobar koncert. Osim što  će svirka biti neviđena bit će i nečuvena jer ćemo dosta stvari svirati prvi put u Hrvatskoj.

- Možete li pojasniti pjesmu "Messi", kome se tu zapravo obraćate i o kome govorite kada pitate "gdje smo tu mi"?

- "Messi" je pjesma o transformaciji, kad tvoj prijatelj postane njezin dečko. Znate one ljude koji kad su u paru počnu drukčije ponašati, pričati, ne psovati... papci, ima ih u oba spola. Pitanje je upućeno njemu, frendu ali nema gay konotacija, premda smo kao što znate gay friendly i općenito dosta friendly.

- Nakon svih ovih godina, možete li procijeniti koliki postotak vaših koncerata čini rutina, a koliki dio prepuštate improvizaciji?

- Rutina dođe s godinama i nije nužno loša ako ne dominira doživljajem. Ponekad kad su uvjetu teški, kad sviraš oko dva ujutro pred već umornom publikom na nekom festivalu, prebaciš se malo na auto pilot modus. Najbolji lijek protiv rutine je nepredvidiva set lista, dobra publika, normalno vrijeme nastupa, i moćan razglas. Mi dogovorimo prije koncerta prvih 3-4 stvari i onda krenemo prema feelingu, tako da nema dva koncerta Piva koji su skroz isti. 

- A je li vam i dalje izazov raditi na novim studijskim albumima ili biste se ponekad najradije prepustili isključivo štancanju kompilacija i živih albuma s pjesmama iz vaše skoro 30-godišnje karijere?

- Najveći je izazov raditi na novom studijskom albumu, pogotovu ako ti je već osmi. Malo je bendova koji su napravili odličan osmi album pa je samim tim i izazov veći. Umrli bi od dosade da živimo na starim hitovima. Naravno da ćeš uvijek morati odsvirati neke stare megahitove ali to nije problem ako imaš i nove poruke, nove ideje a osim toga nema većeg gušta od onog kratkog perioda kad samo ti slušaš cijeli novi album Hladnog piva.

To razdoblje prije objave i poplave svih mogućih mišljenja je kao da hodaš na krovu svijeta. Kad tad ćemo snimit album koji ćemo samo mi u bendu čuti.

- Već desetljećima publika i kritika su vam prilično naklonjeni, no što bi se po vama moralo dogoditi, odnosno što biste vi morali napraviti, da vam i jedni i drugi, uključujući vaše vjerne fanove, potpuno okrenu leđa?

- Pjevati goli i na playback na predizbornom skupu HRAST-a.

- Jeste li pjesmu "Firma" prije svega napisali kako bi ukazali na neke probleme, nešto pokušali promijeniti ili kako bi izbacili ljutnju iz sebe?

- Pa vjerojatno je kombinacija svega toga što si naveo. Pisanje pjesama je stalni pokušaj interpretacije života kako bi ga učinio lakšim, smješnijim ili uzbudljivijim nego što jeste. Nema tu uvijek neke jasne namjere, ne sjednem i kažem sebi "Hej, idem napisat pjesmu o čovjeku koji je ostao bez posla ali je zadržao rutinu čisto da ne poludi". U "Firmi" sam pokušao kroz život jednog čovjeka opisati sudbinu tisuće radnika i cijeli taj proces stisnuti u par strofa i minuta. Očito da smo pogodili mnoge u žicu jer je bilo dosta reakcija na pjesmu i spot. Ovaj put bih se ponovno htio zahvaliti radnicima koji su nam pomogli prilikom snimanja. (Mladen RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter