Umrla nobelovka Nadine Gordimer

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Južnoafrička književnica Nadine Gordimer, dobitnica Nobelove nagrade za književnost 1991. i borac protiv aparthejda, umrla je u nedjelju u dobi od 90 godina. Kako su objavili zastupnici obitelji, Nadine Gordimer umrla je mirno u snu, u svom domu u Johannesburgu.

Južnoafrička književnica, angažirana u borbi protiv aparthejda i dugo vremena bliska Afričkom nacionalnom kongresu (ANC) Nelsona Mandele, u svojim je romanima svjedočila o nejednakostima u južnoafričkome društvu. Objavila je 15 romana, među kojima se ističu "Pokojni građanski svijet", "Počasni gost", "Konzervator", "Priča moga sina", "Kućni pištolj", "Skok", stotinjak novela i nekoliko eseja.

"Osim na Nobelovu nagradu koju je dobila 1991. iznimno je ponosna bila i na to što je njezino svjedočenje 1986. spasilo život dvadesetdvoje članova ANC-a optuženih za izdaju", priopćila je njezina obitelj.

Rođena 20. studenog 1923., bila je kći židovskih imigranata iz Litve. Južnu Afriku odbijala je napustiti i u najmračnijim vremenima aparthejda od 1948. do 1994., ali i kada je nastupilo demokratsko društvo, nije oklijevala, unatoč godinama, upozoravati na pogreške nove vlasti. Osim Nobelove nagrade, 1974. godine dobila je uglednu Bookerovu nagradu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter