Umrla Lauren Bacall

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slavna američka filmska glumica Lauren Bacall umrla je u dobi od 89 godina, objavila je u utorak zaklada obitelji Bogart.

Kako prenose agencije, hollywoodska ikona Bacall umrla je od posljedica srčanog udara u svom domu u zgradi Dakota na Manhattanu u New Yorku. "S dubokom tugom, a ipak s velikom zahvalnošću na njezinom nevjerojatnom životu, potvrđujemo da je Lauren Bacall preminula", objavila je zaklada Bogart na svom Twitter profilu.

Osim što je bila vrlo poznata po svojim glumačkim vještinama, puno se pisalo i o njezinoj velikoj ljubavi. Naime, Bacall je bila udana za slavnog glumca Humphreya Bogarta od sredine 1940. godina pa sve do njegove smrti 1957.

Počela kao model

Rođena je kao Betty Joan Perske 16. rujna 1924. u New Yorku u obitelji židovskih imigranata iz Rumunjske i Poljske. Nakon školovanja počela je karijeru modela i ubrzo se zahvaljujući svojoj ljepoti našla na naslovnici tada jednog od najpopularnijih američkih časopisa za žene Harper's Bazaara. I kako to obično biva, tada ju je zapazio redatelj Howard Hawks i ponudio joj glavnu ulogu u filmu "Imati i nemati". Taj je film označio veliku prekretnicu u njezinom životu, od tada je počela uzlazna putanja njezine karijere - počela je dobivati sve više uloga koje su bile sve značajnije, a tada je krenula i njezina ljubavna priča s Bogartom, što je mnogo puta definirana kao jedna od najljepših ljubavnih priča u Hollywoodu.

U partnerstvu s Bogartom snimila je hitove "Duboki san", "Mračni prolaz" i "Otok Largo", a s Marilyn Monroe film "Kako se udati za milijunaša". Tijekom duge filmske karijere glumila je i u filmovima poput "Misery", "Dogville" i "Pret-a-Porter", a jedan od posljednjih većih angažmana bio joj je 2004. kad je u animiranom filmu "Pokretni dvorac" Hayaa Miyazakija dala svoj glas Vještici od Pustoši.

Lauren Bacall je imala dvoje djece s Bogartom i jedno s drugim mužem Jasonom Robardsom, s kojim je bila u braku od 1961. do 1969. godine.

Sestrična Shimona Peresa

Bila je sestrična bivšeg izraelskog predsjednika Shimona Peresa - oni su djeca dvojice braće i oboje su rođeni s istim prezimenom. U doba kada je odlazak u kina bio vrhunac razonode i zabave za tisuće ljudi diljem svijeta, ova je glumica osvojila poslijeratnu filmsku publiku portretirajući novi tip fatalne žene - neovisne, inteligentne, ali i dalje erotične. Poznat je bio i njezin promukli glas.

Otac joj je bio Poljak, a majka Rumunjka. Razveli su se kad joj je bilo pet, a ona je zadržala majčino djevojačko prezime, dodavši samo još jedno "l" u Bacal. Filmska karijera Lauren Bacall u šezdesetim godinama prošloga stoljeća počinje se gasiti, ali se ona zato trijumfalno seli na njujorške kazališne daske i osvaja nagradu Tony za mjuzikl "Pljesak".

Karijera na velikom platnu oživjela joj je devedesetih godina, nastupom prvo u hvaljenom filmu "Misery", a potom i u "Ogledalu s dva lica" za što je dobila svoju prvu nominaciju za Oscara. Za istu je ulogu osvojila Zlatni globus. Nagradu za životno djelo Američke filmske akademije primila je 2009. godine. Iako je prvog supruga nadživjela pola stoljeća, ali njegovu legendu nikad, američki kritičari tvrde da je bila mnogo više od žene koja je glumila s Bogartom. (V. BEGIĆ/Hina)


Podijeli: Facebook Twiter