Umrla književnica Nada Iveljic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska književnica Nada Iveljic, poznata kao autorica brojnih knjiga i slikovnica za djecu, umrla je jucer u Zagrebu u 79. godini.

Nada Iveljic rodena je 1931. u Zagrebu, gdje je završila I. klasicnu gimnaziju i Filozofski fakultet. Radila je kao profesorica hrvatskoga jezika i književnosti u gimnaziji i osnovnoj školi, a bila je i urednica casopisa za djecu Radost. Od 1954. piše pjesme, pripovijesti i dužu prozu za djecu.

Objavila je osam knjiga poezije, zbirke novela "Crna roda", "Arijadnina nit" i "Miljenici svilene djevice", roman "Bijela kopriva", preko cetrdeset knjiga i niz slikovnica za djecu, te više igrokaza, radio i TV-igara za odrasle i djecu. Napisala je mnoge clanke u casopisima, a uvrštena je u gotovo 20 antologija.

Mladim citateljima poznata je prije svega kao autorica brojnih knjiga za djecu i slikovnica. Doprinos suvremenoj hrvatskoj književnosti za djecu dala je pricama iz autenticnog djecjeg svijeta s blagim pomakom prema fantastici. Uspješna je bila u kracem pripovjedackom žanru za djecu pa su mnoge njezine pripovijesti postale dio školske lektire za mladu dob.

Nagradu "Grigor Vitez" primila je 1972. za zbirku prica "Šestinski kišobran" i 2000. za bajku "Zemljina djecica", a 1985. nagradu "Ivana Brlic-Mažuranic" za djelo "Dodi da ti pricam".

Njezina knjiga "Marijina tajna" je prvi roman iz života djece prognanika. Marija je ucenica sedmog razreda, živi s majkom kao prognanica u Makarskoj i pokušava zaboraviti strašnu tragediju koju je doživjela u rodnom selu pokraj Vinkovaca. Ona je u ratu izgubila brata i oca. Za oca postoji još tracak nade daje možda još živ, u srpskim logorima. Marijino društvo, kolegice i kolege iz razreda, koji nisu doživjeli rat na tako tragican nacin, nemaju uvijek dovoljno razumijevanja za probleme tihe i senzibilne djevojcice. Zbog toga se Marija najradije druži s mudrom staricom iz okolice Sinja, takoder prognanicom. Marija ima svoju tajnu koju cuva kao svetinju. I upravo oko te njene tajne izbit ce ozbiljan nesporazum u Marijinu razredu, koji ce poremetiti odnose medu djecom.

Medu ostalim ostvarenjima za djecu ove autorice izdvajamo: "Konjic sa zlatnim sedlom", "Djecak i ptica", "Kiki, mala polarna lisica", "Zagrebacki vrapcici", "Dobro lice", "Kolibric Lili", "Zmajevi nad gradom", "Sat oceva", "Srce na pragu", "Pozdravite novoga jahaca", "Školsko dvorište", "Zvijezda na krovu", "Vodenica Sokolica", "Kiosk na uglu ulice", "Dodi da ti pricam", "Vagon-slon", "Zlatarovo malo zlato", "U zemlji djecurliji", "Ridokosa primadona", "Djecji dom", "Hvala ti, vjetre", "Dovidenja, Lunjo" i druge.

 


Podijeli: Facebook Twiter