Umrla glumica Vida Jerman

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kazališna, filmska i televizijska glumica Vida Jerman umrla je u subotu, 10. prosinca u Zagrebu u 73. godini, izvijestilo je Hrvatsko kulturno vijece.

Vida Jerman iza sebe ima stotine kazališnih uloga, niz filmskih ostvarenja u inozemnim filmovima s partnerima poput Meryl Streep, Yulom Brynnerom, Jamesom Coburnom, Omarom Sharifom i drugima, te brojne uloge u legendarnim hrvatskim filmskim i televizijskim ostvarenjima.

Rodena je u Zagrebu 28. svibnja 1939. gdje je diplomirala glumu na Akademiji dramske umjetnosti, a studirala je i talijanski, engleski i španjolski na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Jedina je hrvatska glumica koja je preko 30 godina glumila na esperantu.

U hrvatsku ce filmsku povijest uci po ulogama gospodice Marijane u 'Tko pjeva zlo ne misli', SS cuvarice u 'Sofijinom izboru', Ljerke u 'Oficiru s ružom', Hanžikine žene u filmu 'Sokol ga nije volio'. Znacajne su i novije uloge u 'Carugi', 'Cetveroredu', 'Trecoj ženi', kao i posljednja filmska uloga konobarice u Grlicevom 'Neka ostane medu nama'.

Televizijskoj umjetnosti doprinos je dala ulogama u 'Malom mistu', 'U registraturi', 'Jelenku', 'Smogovcima', 'Macku pod šljemom', 'Bibinom svijetu', 'Našoj maloj klinici', 'Odmori se, zaslužio si', 'Dolini sunca' i dr.

Posljednjih nekoliko desetljeca Vida Jerman je kao clanica Kazališta Trešnja igrala zapažene uloge u nizu predstava za djecu i mladež, ali i u dramama Vecernje scene tog kazališta, namijenjene odrasloj publici, primjerice 'Mišolovki' Agathe Christie u režiji Tomislava Durbešica.

U listopadu 1997., s grupom glumaca iz Zagreba je osnovala registriranu kazališnu družinu Ponto (Most), ciji je bila umjetnicki direktor. Družina nastupa na nekoliko jezika, ali pretežno na esperantu. Vida je bila i dugogodišnji clan Svjetskog esperantskog saveza (UEA) i njegov strucni delegat za kazalište, a u lipnju 1997. odlikovana je ordenom Predsjednika Republike Hrvatske za svoj doprinos kazališnoj umjetnosti i za posebne zasluge u predstavljanju hrvatske kulture u zemlji i inozemstvu.


Podijeli: Facebook Twiter