Umrla glumica Annie Girardot

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Francuska glumica Annie Girardot, koja je u ponedjeljak umrla u dobi od 79 godina, vodila je karijeru kao i život, instinktivno i velikodušno, doživljavajuci naizmjence uspjehe i neuspjehe ali i cuvajuci status velike, popularne glumice.

Posljednjih je godina patila od Alzheimerove bolesti, što je prikazano u dokumentarnom filmu "Ainsi va la vie" (Tako ide život) Nicolasa Baulieua koji ju je, bolesnu, snimao osam mjeseci. "Danas Annie više ne zna ništa o Annie Girardot", završava autor svoj film.

Rodena 25. listopada 1931. u Parizu, Annie Girardot vrlo brzo potvrduje svoj dar. Iako završena bolnicarka, pohada tecaj na pariškom konzervatoriju i osvaja prvu nagradu u glumi. 1954. se pridružuje ansamblu prestižne Comedie Francaise, koji napušta tri godine poslije.

Svoj dramski talent otkriva u "Pisacem stroju" Jeana Cockteaua, koji u njoj vidi "najljepši poslijeratni dramski temperament".

Prvi nastup u filmu imala je 1955., ali je ulogu adekvatnu nadarenosti cekala do 1960. kad je u Viscontijevom filmu "Rocco i njegova braca" glumila s tad mladom francuskom zvijezdom u usponu Alainom Delonom i talijanskim glumcem Renatom Salvatorijem, buducim mužem s kojim ce imati kcer Giuliju.

Nakon nekoliko osrednjih i neuspješnih filmova u Italiji i Francuskoj, u središte zanimanja vraca je Claude Lelouch 1967. svojim filmom "Vivre pour vivre". U 70-ima je snimala s promjenljivim uspjehom, a zahvaljujuci licu žene svojeg doba i dojmljivom glasu, utjelovljuje uloge policajki, odvjetnica, profesorica.

"Treba se ludirati, da poslije ni za cim ne žalite", znala je govoriti, a ta ju je energija gurala u neizvjesne avanture, poput neuspjeha njezine revije u pariškom Casinou 1982. zbog cega je upala u velike financijske teškoce.

Posljednju nagradu dobila je 1996. - Cesara za sporednu žensku ulogu u "Jadnicima" Claudea Leloucha - a 2003. objavljena joj je autobiografija.


Podijeli: Facebook Twiter