Umrla folk legenda i aktivist Pete Seeger

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američki glazbenik Pete Seeger, jedan od tvoraca moderne američke folk glazbe, čovjek koji je bio nadahnuće Boba Dylana, umro je u utorak u 94. godini. Na društvenim mrežama i u tradicionalnim medijima nazivaju ga "junakom", "američkom savjesti" i "čovjekom naroda".

Seeger, štićenik folk legende Woodyja Guthrieja, među čijim se pjesmama nalaze folk klasici "Where have All The Flowers Gone?" i "Turn! Turn! Turn!", umro je njujorškoj prezbiterijanskoj bolnici, javio je New York Times.

Seeger je bio poznat i po liberalnom aktivizmu, prosvjedovao je protiv ratova od Vijetnama do Iraka i zalagao se za zaštitu okoliša. Bio je osuđen na zatvorsku kaznu jer je pred Kongresom odbio svjedočiti o povezanosti s komunistima.

Nastupio je na koncertu povodom inauguracije Baracka Obame 2009. Iste su godine na koncertu u povodu njegova 90. rođendana u njujorškom Madison Square Gardenu pred 15 tisuća ljudi nastupili Bruce Springsteen, John Mellencamp, Emmylou Harris, Joan Baez i Kris Kristoferson.

Seeger je 1949. godine osnovao jednu od ključnih američkih folk grupa, The Weavers, koja će otvoriti vrata Bobu Dylanu i novoj generaciji folk pjevača i skladatelja. U razdoblju s Weaversima imao je hitove "Good Night, Irene", "If I Had a Hammer" i "So Long, It's Been Good to Know You".

Karijera mu je krenula nizbrdo kada je otkriveno da je bio član komunističke stranke, iako ju je napustio još 1950. godine. Svejedno je odbio odgovarati na pitanja kongresne istrage o protuameričkim aktivnostima zbog čega je 1961. osuđen na godinu dana zatvora. Presuda je poslije srušena u prizivu, ali Seegerova se karijera oporavila tek 1967.

Sljedeća dva desetljeća nastupao je na folk festivalima, političkim skupovima i u sveučilišnim kampusima. Dobitnik je Grammyja za životno djelo 1993. godine, a Bruce Springsteen je 14 godina kasnije dobio Grammyja za folk album godine s kolekcijom Seegerovih pjesama. Prošle mu je godine umrla supruga Toshi s kojom je bio u braku 72 godine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter