Umrla Danielle Mitterrand

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Danielle Mitterrand, udovica bivšeg francuskog predsjednika Francoisa Mitterranda, umrla je u 87. godini u Parizu. "Umrla je nocu s ponedjeljka na utorak u bolnici Georges Pompidou", izjavio je izvor blizak udovici, a informaciju je potvrdio politicki izvor.

Danielle Mitterrand u petak je hospitalizirana i otad je bila u umjetno izazvanoj komi. U istoj je bolnici ležala u rujnu zbog respiratornih problema.

Tijekom života Danielle Mitterrand bila je poznata po neumornoj borbi za ljudska prava i prava potlacenih, te je bila svojevrsna ikona francuske ljevice.

Kandidat Socijalisticke stranke na predsjednickim izborima 2012. Francois Hollande pozdravio je "veliku damu, u mladosti angažiranu u Pokretu otpora, koja je svoju hrabrost i ogromnu energiju stavila u službu borbe za slobodu". Šefica Socijalisticke stranke Martine Aubry ocijenila je da je "Mitterrand imala snagu, finocu i plemenitost ljudi za koje se misli da su vjecni", piše gradonacelnica Lillea u priopcenju.



Predsjednik Sarkozy pozdravio je "uzoran put žene koja nikad nije odustala od svojih vrijednosti i ustrajala je do kraja u borbama koje je smatrala pravednima".

Brojna su bila podrucja kojima se zdušno posvecivala: podršci kurdskom narodu, Tibetancima, Kubi, pravednoj podjeli vode ili osudi robovanja.

Rodena 29. listopada 1924. u Verdunu, na istoku Francuske, pridružila se Pokretu otpora nacistickoj Njemackoj sa 17 godina dobrovoljno kao bolnicarka. Za Francoisa Mitterranda udala se 27. listopada 1944. Majka je dvojice sinova, Gilberta i Jean-Christophea, baka i prabaka. Napisala je nekoliko knjiga, medu kojima su bestseler objavljen 1996. "En toutes libertes" (Potpuno slobodno), te "Le livre de ma memoire" (Knjiga mog sjecanja) iz 2007. godine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter