Umrla Carrie Fisher, princeza Leia iz Ratova zvijezda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američka glumica Carrie Fisher, koju je proslavila uloga princeze Leie u Ratovima zvijezda, umrla je u bolnici u Los Angelesu od posljedica srčanog udara, objavili su američki mediji.

Šezdesetogodišnja glumica doživjela je prije tri dana srčani udar na letu iz Londona u Los Angeles, gdje joj je pružena medicinska pomoć. Po navodima policije u zračnoj luci, bolničari su oživljavali Fisher u zrakoplovu, a potom je prebačena u bolnicu u Los Angelesu.

Glumačku karijeru Carrie Fisher doslovno je obilježila uloga princeze Leie u serijalu Ratova zvijezda, lansirala je među zvijezde i pretvorila u jedno od najprepoznatljivijih lica na planetu.

Ali slava je imala i tešku cijenu u njezinu privatnu životu, donijela joj propale veze, probleme s mentalnim zdravljem, drogama i alkoholom.

Carrie Frances Fisher rođena je 21. listopada 1956. godine kao kći poznate glumice Debbie Reynolds i pop pjevača Eddieja Fishera. Roditelji su joj se razveli kad su joj bile dvije godine, pošto joj je otac imao aferu s jednom od najboljih majčinih prijateljica Elizabeth Taylor.

Iako je govorila da je kao djevojka bila knjiški moljac, srednju školu nije završila jer su je ranije privukla svjetla glumačke pozornice. Umjesto toga upisala je i završila dramsku školu u Londonu.

Na velikom ekranu debitirala je 1975. ulogom u "Holivudskom frizeru" uz Goldie Hawn, Warrena Beattyja i Julie Christie. Iduću veliku priliku čekala je dvije godine.

Tada je mislila da je dobila zabavnu ulogu u malom znanstveno-fantastičnom filmu. "Ali to tromjesečno druženje s robotima pretvorilo se u nešto neočekivano", kazala je u razgovoru za Daily Mail prije pet godina.

"To je bila eksplozija do svoda pop-kulture i sve nas je ponijela sa sobom. Mislila sam da sam zaista postala zvijezda", rekla je.

U svojim memoarima objavljenim ove godine, nakon 40 godina je priznala da je i stvarno imala aferu s kolegom Harrisonom Fordom, "Han Solom".

"Bilo je intenzivno", rekla je Fisher. "Bili smo Han i Leia u tjednu, a Carrie i Harrison vikendima". Ona je tada imala 19, a on 33 godine. Veza je okončana po završetku tri mjeseca dugog snimanja prvog filma u serijalu Ratova zvijezda, "Nova nada".

Ulogu princeze Leie ponovila je u filmovima "Imperija uzvraća udarac" i "Povratak Jedija".

Godine 1983. vjenčala se sa slavnim glazbenikom Paulom Simonom, ali su se razveli već iduće godine.

Fisher je u toj dekadi imala i druge zapažene uloge, poput onih u filmovima "Hannah i njezine sestre" Woodyja Allena i "Kad je Harry sreo Sally", ali nijedna nije imala učinak kao Ratovi zvijezda.

Iako se uspješno riješila ovisnosti o drogama i alkoholu, 1985. završila je u bolnici u kritičnom stanju pošto se slučajno predozirala tabletama za spavanje i drugim propisanim lijekovima.

Ta je epizoda postala temelj za njezin prvi roman "Razglednice s ruba", u kojem je opisala svoju ovisnost o drogama, težak odnos s majkom i bolovanje od bipolarnog poremećaja.

Kasnije ga je pretvorila i u scenarij po kojem je snimljen film s Meryl Streep, Shirley MacLaine i Dennisom Quaidom.

Do povratka u Ratove zvijezda prošle godine, napisala je još dva romana.

Film "Sila se budi" u kojem je nastupila s članovima originalne postave Harrisonom Fordom i Markom Hamilom postao je najuspješniji u serijalu Ratova zvijezda.

Prije smrti, Fisher je snimila i ulogu u novom nastavku koji bi u kina trebao stići u prosincu 2017.

Carrie Fisher je slavu kao glumica stekla samo jednom ulogom, ali uloga je to u jadnoj od najpoznatijih i najuspješnijih franšiza u povijesti kinematografije.

Njezin kolega Mark Hamill, "Luke Skywalker" u filmu, nakon vijesti o tome da je Fisher doživjela srčani udar u zrakoplovu napisao je na Twitteru: "Sve što želim za Božić jest da Sila bude s Carrie".

Večeras je dodao: "Nemam riječi, uništen sam". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter