Umrla beba koja je potaknula prosvjede u BiH

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Djevojčica Belmina Ibrišević, čija je teška bolest postala povod za masovne prosvjede protiv vlasti u Bosni i Hercegovini, u utorak je preminula u bolnici u Njemačkoj gdje je bila na liječenju protekla četiri mjeseca, prenijeli su mediji u BiH.

Vijest o Belmininoj smrti na svom Facebook profilu objavila je njezina majka Fatima. U dobi od tri mjeseca Belmini je u BiH dijagonosticirana teška bolest, a jedinu nadu za izliječenje predstavljalo je presađivanje koštane srži u specijaliziranoj klinici u Njemačkoj.

Belmina, međutim, nije mogla biti prebačena na liječenje jer joj je kao i brojnoj drugoj djeci bilo uskraćeno pravo na putovnicu zbog nespremnosti vladajućih političkih stranaka u BiH na dogovor o novom zakonu i jedinstvenom matičnom broju građana (JMBG). Kriza oko zakona o JMBG-u blokirala je izdavanje svih osobnih dokumenata građanima BiH.

Bio je to povod da tisuće provjednika 6. lipnja blokiraju sjedište parlamenta i vijeća ministara BiH u Sarajevu u pokušaju da političare natjeraju na rješavanje tog problema. Protuvladini prosvjedi trajali su gotovo cijeli lipanj i okončani su početkom srpnja. Vijeće ministara BiH u lipnju je usvojilo provremenu odluku kojom je omogućilo nastavak izdavanja matičnih brojeva. Belmina Ibrišević nakon toga je prebačena na liječnje u Njemačku, no unatoč naporima liječnika i provedenim operacijama nije došlo do poboljšanja njezina zdravlja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter