Umrežene ustanove Zlaticu u cast

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Obilježavanje 100. obljetnice rodenja Slavka Zlatica, skladatelja, pedagoga, melografa i glazbenika, povod je manifestaciji koja pod pokroviteljstvom Županije okuplja nekoliko organizatora i programa, a koje su predstavili ?eni Dekleva Radakovic, prorektorica za nastavu Sveucilišta Jurja Dobrile u Puli i predsjednica organizacijskog odbora smotre Naš kanat je lip, Ivana Paola Gortan Carlin, predsjednica novigradske Katedre Cakavskog sabora za glazbu i organizatorica medunarodnog Muzikološkog skupa Iz istarske glazbene riznice, Mirjana Pavletic, ravnateljica Puckog otvorenog ucilišta "Augustin Vivoda" iz Buzeta, Lada Durakovic, glazbena urednica Hrvatskog radija - Radio Pule, i Marino Jurcan, voditelj Metamedije.

Vladimir Torbica, procelnik županijskog Odjela za kulturu, najavio je da manifestacija, uz koncertne priredbe, donosi i znanstveni skup i edukativne programe.

Dekleva Radakovic govorila je o programu 38. izdanja smotre zborova Naš kanat je lip i koncertu koji prireduje porecka Glazbena škola Slavka Zlatica te Mješoviti zbor "Joakim Rakovac" u cetvrtak u 20 sati u dvorani poreckog Puckog otvorenog ucilišta, dok je Gortan Carlin najavila program 7. muzikološkog skupa koji se 31. svibnja u 16 sati otvara u sobi Slavka Zlatica pri pulskom Sveucilištu.

"Priredujemo otvorenje izložbe eksponata koji se cuvaju u Državnom arhivu u Pazinu, a postav ostvarujemo u suradnji sa sveucilišnim Odjelom za humanisticke znanosti, Odjelom za talijanistiku i Odjelom za glazbu", istaknula je Gortan Carlin i dodala da izložbu ureduju Marija Peternel Lorencin i Mirna Maric. Nakon otvorenja te prvog bloka znanstvenih izlaganja u 19.30 održat ce se koncert "U cast Slavku Zlaticu" u Svecanoj dvorani Tone Peruška pulskog sveucilišta.

Sljedeceg dana, 1. lipnja, Zlaticevo se stvaralaštvo slavi u Bermu, gdje ce u 9 sati biti položeno cvijece na skladateljev grob. U Sovinjaku ce 11 sati poceti drugi dio muzikološkog skupa, a uvodno ce nastupiti ucenici pulske Glazbene škole Ivana Matetica Ronjgova.

"Novost je predstavljanje notnih partitura Zlaticevih kompozicija u izdanju novigradske Katedre Cakavskog sabora za glazbu", naglasila je Gortan Carlin i rekla da ovogodišnji izlagaci dolaze iz Hrvatske, Italije i Francuske.

Pavletic je izdvojila je dio programa koji organiziraju buzetske ustanove, tamošnje Pucko otvoreno ucilište, Glazbeno društvo "Sokol", Grad Buzet i Mjesni odbor Sovinjak. "Bit cemo domacini muzikološkom skupu i popratnim programima", rekla je te najavila i otkrivanje spomen-ploce na Zlaticevoj rodnoj kuci 1. lipnja u 18.30 sati te potom i svecani koncert "Zlaticu u cast".

"Na Radio Puli Zlatic je radio i kao urednik i voditelj, suradivao je s Renatom Pernicem, a na radiju se nalaze i njegova cetiri ciklusa posvecena ozbiljnoj glazbi koje je ostvario od 1971. do 1979.", rekla je Durakovic i najavila da ce u programu obilježavanja Zlaticeve obljetnice Radio Pula biti ukljucen od ovog mjeseca pa do konca godine emitiranjem upravo tih snimaka, a kao posebno zanimljiv najavila je razgovor koji je Pernic vodio sa Zlaticem, a koji otkriva njegove poglede na glazbu.

Jurcan je najavio radionicu koja tretira odnos elektronicke i tradicijske glazbe, a koju ce tijekom festivala Media Mediterranea (na rasporedu od 26. do 31. srpnja) voditi Milan ?uric, beogradski etnolog, te pracenje cjelokupnog sadržaja obljetnice na stranicama Kulturistre.


Podijeli: Facebook Twiter