Umor ubija vozace

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tragicna prometna nesreca koja se dogodila prošlog petka, u kojoj je vozeci kombi u frontalnom sudaru s kamionom smrtno stradao 29-godišnji Puljanin D. R. a dvije su osobe teško ozlijedene, na neki je nacin najavljena na Facebooku dva tjedna ranije.

Naime, upravo je D. R. u svom profilu 19. lipnja objavio svoj stav i stanje u kojem se tih dana našao: "jebem ti posao neki dan mi se srna zabila u kombi u sloven. jucer sam spavao dok sam vozio skoro sam poginuo, pobrao sam znak na cesti izletio skoro 200 puta... a danas osim one lude kiše ujutro u žminju koju u životu nisam vidio sve je bilo ok do poslije novigrada kad ono bus na boku i to ciji nego ceski... barem se nece utopiti! idem spavati pozzz amici:)))".

U priloženom komentaru moguce je išcitati da je D. R. kao vozac cešce upravljao vozilom premoren i na granici svojih fizickih mogucnosti, stavljajuci glavu u torbu što je u konacnici bilo kobno. Prilicno uznemirujuca poruka koja nije na cast ni njegovim "frendovima" s Facebooka, jer su upravo i oni mogli prilicno utjecati na njegov stav i upozoriti ga da stane prije nego što mu se nešto dogodi. Ali, eto, dogodilo se najgore.

Umor je opasno stanje u svim segmentima života, pa tako i u prometu. Nerijetko se dešava da umorni vozac izazove prometnu nesrecu koja u vecini slucajeva završava tragicno. Vjerojatno se svaki vozac makar jednom dobro oznojio kad je shvatio da je na sekundu ili stotinku "ubio oko", jer upravo je toliko dovoljno da bi se sletjelo s ceste ili pak sudarilo s vozilom ispred sebe.

Povecana razina adrenalina, proširene zjenice, povišeni krvni tlak, grcenje mišica i puls koji u pola sekunde naraste na oko 160 otkucaja, reakcija je tijela kada opazimo neposrednu opasnost na cesti.

Policija, lijecnici i HAK na više nacina upozoravaju vozace da na put ne krecu umorni niti pod utjecajem alkohola te da prije sjedanja za upravljac ne konzumiraju lijekove koji utjecu na koordinaciju. Savjetujemo vam da prije kretanja na put prosurfate internetom i procitate nekoliko korisnih savjeta, a na stranicama Udruge obitelji osoba stradalih u prometu i ono da se nesrece ne dogadaju samo drugima. (M. SARDELIN)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU. 


Podijeli: Facebook Twiter