Umjetnost za prevenciju opake bolesti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U galeriji MMC-a Luka u petak je otvorena izložba "More or Less Positive - Piu' o meno positivi", realizirana u povodu Svjetskog dana borbe protiv HIV-a i AIDS-a, koji je obilježen 1. prosinca. projekt osmislili ALT - udruga gradana i obitelji za prevenciju i suzbijanje zloporabe opojnih droga, Odjel za prevenciju ovisnosti ASS1 Triestina te Cooperative sociali Reset, Quercia (Hrast) i Duemilauno.

Prestavljeni su radovi 18 umjetnika koji su se odazvali na poziv regije Friuli-Venezia Giulia, a tema su im AIDS-a i HIV seropozitivnost. Ovaj projekt je samo jedna od mnogih mjera koje je poduzeo Odjel za prevenciju ovisnosti ASS1 Triestina da bi se senzibilizirala javnost i pružila znanstveno utemeljena informacija o suvremenim nacinima prevencije i lijecenja bolesti.

Ovom su se prigodom predstavili umjetnici Serena Bellini, Francesco Berti, Ottavio Bisiani, Isabel Carafi, Roberta Cianciola, Myriam Del Bianco, Aldo Ghirardello, Antonio Giacomin, Guillermo Giampietro, Graziella Miletti, Tiziana Pers, Paola Pisani, Laura Pozzar, Maria Luisa Runti, Erika Stocker-Micheli, Roberto Tigelli i Elisa Zurlo, a mogla se vidjeti i instalacija KH skulptura - odijelo Proteggimi (Zaštiti me - Kondom samuraj), koju su realizirali šticenici Dnevnog centra Odjela za prevenciju ovisnosti iz Trsta. Tu je videosvjedocanstvo HIV pozitivne osobe Cecilije Donaggio i instalacija na javnoj površini: HIV letters/slova.

Za kraj valja istaknuti da ce, za trajanja izložbe, svakog dana od 17 do 19 sati biti moguce pogledati tiskane materijale na temu HIV-a i AIDS-a te dobiti sve informacije o prevenciji HIV-a i AIDS-a od clanova udruge Institut. Izložba se uz pregršt letaka promotivnih i edukacijskih sadržaja, ali i besplatnih kontracepcijskih sredstava, poput prezervativa, može razgledati do 25. ožujka.


Podijeli: Facebook Twiter