Umjetnost na razglednicama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sve je pocelo 2005. godine slanjem uskrsne cestitke/razglednice sa sladunjavim likom Spasitelja i natpisom "Eternity" na crvenoj tunici i uz potpis americkog dizajnera Calvina Kleina. Bio je to pocetak projekta "Post-Art" zagrebackog umjetnika Željka Badurine koji je sinoc predstavljen na izložbi u MMC-u Luka. "Post-Art" cine razglednice na kojima se nalaze slike, odnosno prizori s referencom na neki aktualni dogadaj ili temu. Lokalni izbori, zdravstvena reforma, zabrana pušenja i (ne)otvaranje Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu samo su neki od dogadaja koji su dospjeli na Badurinine razglednice. Svaka je umjetnikov komentar uoblicen kao recikliranje ili prefiguracija nekog sadržaja u novu poruku, bilo kao citat iz filma ili fotomontaža.

Na pulskoj je izložbi, koja je otvorena u sklopu šireg projekta "Print to Art", izloženo 116 razglednica. Kustosica izložbe Sabina Salamon napisala je u katalogu da bi ova serija razglednica mogla postati dio svjetske mail art kolekcije. Podsjeca da korijeni mail arta sežu u rane šezdesete godine prošlog stoljeca, kada su nastali prvi primjerci razglednica Ona Kaware, tada clana americke struje skupine Fluxus, a potom i Raya Johnsona, službenog oca mail arta.

Autor priznaje da nije slucajno odabrao naziv "Post-Art", što je manje uvriježeni naziv mail arta, jer se tako istovremeno poigrava dvoznacnošcu te rijeci u smislu poštanske umjetnosti, ali i necega što dolazi poslije (kraja) umjetnosti. Njegove razglednice su kucne izrade te ih poštom šalje na stotinjak adresa prijatelja, umjetnika, kustosa, uglavnom protagonista hrvatske likovne scene.

Željko Badurina roden je 1966. godine u Zagrebu, a 1996. diplomira na grafickom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Miroslava Šuteja. Clan je HDLU-a i HZSU-a. Izlagao je na 18 samostalnih i cetrdesetak skupnih izložbi. Dobitnik je nagrade zagrebackog gradskog ureda za kulturu na 3. hrvatskom trijenalu grafike 2003. godine. Izložba je otvorena do 29. rujna.


Podijeli: Facebook Twiter