Umjetnost na ljuski uskrsnog jajeta

Izložba pod nazivom "Jaja i više…Non solo uova" postavljena je u prizemlju palače Portarol (Z. STRAHINJA)
Izložba pod nazivom "Jaja i više…Non solo uova" postavljena je u prizemlju palače Portarol (Z. STRAHINJA)

Uskrsna jaja, točnije izrezbarene ljuske velikih i malih jaja, nojevih i kokošjih, izložio je u palači Portarol u Vodnjanu Stjepan Pacek iz Vodnjana. Izložba pod nazivom "Jaja i više…Non solo uova" postavljena je u prizemlju palače Portarol, u malom prostoru koji, i da je bio veći, ne bi odjednom mogao primiti sve pristigle posjetitelje. Očekivano, jer jaja koja je uz pomoć precizne bušilice izrezbario Pacek nisu samo uskrsni ukrasi već pravo malo remek- djelo i spomenik ljudskoj ustrajnosti i predanosti.

Ako može kovač mogu i ja

- Kako sam počeo s hobijem? Vidio sam ruska jaja u novinama, od zlata, pa onda i jaja s potkovom, i to me zainteresiralo. Ako može kovač to izvesti, mogu i ja nešto slično. Ispočetka mi je bilo važno što više izrezati ljusku, da ostane što manje "mesa", a kasnije sam počeo kreirati neke slike, motive. Iskreno, jaja su me spasila. Uz taj se hobi opuštam dvije godine, rekao nam je Stjepan Pacek, otkrivši da se nakon izuzetno teškog životnog razdoblja povukao u sebe, a ova mu je zanimacija pomogla da opet "stane na noge". Ispočetka mu je bilo potrebno 25 dana do jednog mjeseca za obraditi nojevo jaje, a za kokošje 14 sati. Sada, kada je rutinom stekao brzinu, nojevo završi za 15 dana, a kokošje za šest sati. Pritom, kaže, nema puno škarta.

Ljuske kao rasvjetna tijela

- Da smo u Slavoniji koristio bih i guščja jaja, dok ih je ovdje teže nabaviti. Nojeva su tvrda, ali treba biti pažljiv s njima, a kokošja više omekšaju pa se puno lakše radi s njima. Počet ću raditi i na manjima, vjerojatno golubljim, otkriva Pacek.

Stroj kojim se koristi kolokvijalno nazivamo zubarskom bušilicom, ali se zapravo radi o alatu zubotehničara. Kako se još ranije bavio preciznim raznim ručnim radom, dobio ga je od prijatelja, ali ga je trebalo popraviti. Znatiželjan i nemiran kakav je, Pacek je to brzo napravio i upustio se u novi hobi, za što je na jučerašnjem otvorenju bio nagrađen silnim čestitkama i aplauzom sugrađana i pristiglih Puljana. Pravo oduševljene izazvale su i ljuske namontirane na rasvjetna tijela kao sjenila.

Izložbu su organizirali vodnjanski ogranak Sindikata umirovljenika Hrvatske i Grada Vodnjana, a otvorenju su prisustvovali i najviši predstavnici gradskih vlasti. Za tu je priliku na klasičnoj gitari svirao mladi Vodnjanac Leonardo Piccinelli, a poeziju su govorile Marija Pacek i Ida Ferro iz literarne udruge Cvitak.

Izložba otvorena do srijede

Izložba "Jaja i više…Non solo uova" u palači Portarol može se pogledati do srijede. Danas će izložbeni prostor biti otvoren od 9 do podna i od 17 do 19 sati, u subotu od 11 do 17 sati, a u nedjelju, ponedjeljak, utorak i srijedu od 9 do 12 te od 17 do 19 sati. (Napisao i snimio Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter