Umjetnost koja energiju crpi iz prirode

Izložba "Livade i šume: energija stvaranja" u Poreču
Izložba "Livade i šume: energija stvaranja" u Poreču

U Maloj galeriji Pučkog otvorenog učilišta Poreč otvorena je izložba "Livade i šume: energija stvaranja" koja se može razgledati do 26. rujna. Autori izložbe koja je uvelike definirana motivima prirode i svjetlosti su venecijanski umjetnik Tobia Rava i Opatijka Miljenka Šapić koji su svoj umjetnički put počeli u Veneciji.

Povezanost Poreča i Venecije

- Suradnja s umjetnicima koji su formativno vezani za Veneciju vrlo nam je bitna i to s obzirom na dvojezičnost našega grada, na obogaćivanje suživota i kulturnog doprinosa te povezanost Poreča s Venecijom, kazao je ravnatelj POU-a Elio Štifanić koji se zajedno s porečkom dogradonačelnicom Nadijom Štifanić Dobrilović zahvalio umjetnicima na gostovanju.

"Autori su vrlo osjetljivi na tematiku prirode, svojski uranjaju u nju, u potpunosti, zahvaćajući punim rukama ono što ih okružuje. Iako polaze od različitih kulturnih sredina i obrazovanja, on je iz Venecije i sa završenim univerzitetskim studijem u Bologni, a ona Hrvatica sa završenom akademijom u Veneciji, oboje žele postići isti rezultat: senzibilizirati čovjeka prema prirodi kako bi ostala očuvana, naglašavajući da je život čovjeka usko vezan na nju, budući nam ona poklanja vitalnu energiju, čineći dobro tijelu i duhu", napisala je u katalogu likovna kritičarka Maria Luisa Trevisan.

Miljenka Šepić rođena je 1955. u Opatiji, diplomirala na likovnom odjelu Pedagoške akademije u Rijeci a potom slikarstvo na Akademiji likovne umjetnosti u Veneciji. Dvije godine stručno se usavršavala na Državnoj akademiji likovnih umjetnosti u Stuttgartu. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika te dobitnica međunarodnih nagrada za slikarstvo. Od 2005. radi na slikarskom projektu "Zemlja vatra voda zrak", istražujući energiju boja u odnosu s energijom prirode. Bavi se pedagoškim radom i vodi slikarske radionice Spektar.

Pardes, umjetnički laboratorij

Tobia Rava je rođen u Padovi 1959. Pohađao je Međunarodnu školu grafike u Veneciji i Urbinu, diplomirao semiologiju umjetnosti na Sveučilištu u Bologni kao učenik Umberta Eca, a slikati je počeo 1971. i otada izlaže po čitavom svijetu. Bavi se hebrejskom ikonografijom, promotor je likovne grupe Triplani i suosnivač udruge Koncert suvremene umjetnosti. Predaje na temu hebrejske kulture, matematičke logike i suvremene umjetnosti. S Marijom Luisom Trevisan 2004. stvara Pardes, istraživački laboratorij suvremene umjetnosti u Miranu, gdje umjetnici različitih naraštaja i kultura raspravljaju o pitanjima prirode i znanosti.

Izložba je, osim nedjelje i praznika, otvorena svakoga dana od 10 do 12 i od 18 do 21 sat. Organizator izložbe je Pučko otvoreno učilište u Poreču, a pokrovitelji Grad Poreč i Ministarstvo kulture. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter